Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Hamrén nöjd trots svensk förlust

ANTALYA. Trots 1–2-borta mot Turkiet så var Erik Hamrén nöjd med mycket av det hans unga landslag visade upp på skärtorsdagen.

– Man kan inte vara helt nöjd med en förlust men det var en riktigt bra match för oss. Som en tävlingsmatch, sa den svenske förbundskaptenen.

Det var mycket som var nytt på skärtorsdagen i Antalya. Hemmapubliken gladdes åt chansen att se sitt landslag spela på den arena som invigdes så sent som för fem månader sedan. Det var första gången på 18 år som Turkiet spelade landskamp i Antalya, och publikintresset märktes både för ögonen och öronen – ljudvolymen var uppskruvad till max.

Det nya med Sverige? Ja, frånvaron av lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic var en sak. Något som den turkiska publiken och presskåren inte dolde sitt missnöje med. Sedan var det förstås också kvällens svenska försvarslinje där Victor Nilsson Lindelöf fick starta som mittback och Ludwig Augustinsson som vänsterback.

De, och resten av laget, trycktes tillbaka från allra första stund. Hemmalagets snabba och raka passningsspel fick svenskarna att agera statister långa stunder.

Men fotboll avgörs inte bara genom bollinnehav. Efter 20 minuter kom matchens bästa chans, och den var svensk. Efter fint samarbete längs vänsterkanten av Augustinsson och Erkan Zengin skickades bollen in till Marcus Berg, som hoppade högt och nickade vidare till John Guidetti. Spanienproffset kastade sig upp i luften och fick iväg en bicicleta som krävde en klassräddning vid stolpen av Turkiets målvakt Volkan Babacan.

En ännu vassare insats hade krävts drygt tio minuter senare av Robin Olsen i det svenska målet. För det var Turkiet som tog ledningen efter att Cenk Tosun utnyttjat en lucka i det svenska mittförsvaret och pangade upp 1–0 stenhårt i krysset.

Erik Hamrén hade redan inför matchen annonserat att han skulle göra två byten i paus: Jimmy Durmaz och Andreas Granqvist skulle då kliva av, men inför matchen blev mittback Erik Johansson magsjuk så Granqvist (kapten för kvällen) fick fortsätta.

Durmaz på det högra mittfältet hade dessutom haft en trög första halvlek. Hans ersättare Sebastian Larsson svarade å sin sida för en av sina bättre landskamper på länge. Energifylld och med stort ansvar vid offensiva frisparkar.

En sådan ledde till den svenska kvitteringen, och den så högljudda publiken blev för några sekunder alldeles tyst. Larssons frispark på turkisk planhalva nådde store Emir Kujovic, även han inhoppare, och han nickade fram till Granqvist som från nära håll gjorde 1–1.

Om Sverige trodde de skulle komma från Antalya med oavgjort så var det inte den turkiska planen. Även de använde sig av en offensiv frispark för att göra sitt andra mål. Även denna gång var det 1–0-målskytten Tosun som var sist på bollen, en snygg nick, även om det svenska mittförsvaret än en gång såg passivt ut.

Efter matchen var Erik Hamrén ändå inte nedslagen:

– Man kan inte vara helt nöjd med en förlust men det var en riktigt bra match för oss. Som en tävlingsmatch Nästan som en tävlingsmatch, med atmosfären.

Turkisk media frågade honom även efter matchen om Zlatans frånvaro, men Hamrén talade hellre om de som faktiskt spelade. Och han hyllade kvällens bäste svensk, John Guidetti.

– Han skapade många målchanser med Marcus Berg. Han gör en fantastisk bicicleta, och visar sin målfarlighet.

Fakta. Turkiet–Sverige 2–1 (1–0)
  • Matchbetyg: Mycket höll EM-klass. Den nya arenan, publiktrycket och nivån på motståndet. Ett orutinerat svenskt lag visade bra attityd mot Turkiet som satte högsta fart direkt. John Guidetti bäste blågul och nära att sätta en bicicleta. Andreas Granqvist svensk målskytt, men Cenk Tosun satte två för Turkiet.
  • Matchens lirare: John Guidetti. Att turkarna var medvetna om Celta-spelarens form var tydligt i hur man backade när han kom rättvänd. Nära ett konstmål, men målvakten räddade vid stolproten.
  • Hårdingen: Kim Källström tvekade inte att gå in med hela kroppen mot motståndarna. Fick till slut ett gult kort – till hemmapublikens belåtenhet.
  • Ynglingarna: Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson klarade den tuffa utmaningen godkänt. Vänsterback Augustinsson hade ofta Turkiets superstjärna Arda Turan mot sig. Mycket svårare motståndare får man inte.
Fakta. Spelarbetyg

Robin Olsen 2
Mikael Lustig 3
Andreas Granqvist 3
Victor Nilsson Lindelöf 2
Ludwig Augustinsson 3
Jimmy Durmaz (ut 45) 2
Kim Källström (ut 71) 2
Albin Ekdal (ut 82) 2
Erkan Zengin (ut 62) 2
John Guidetti (ut 62)  4
Marcus Berg 2
Sebastian Larsson (in 45) 3

Emir Kujovic (in 62) Emil Forsberg (in 62), Pontus Wernbloom (in 71) och Oscar Hiljemark (in 82) spelade för kort tid för att betygsättas.