Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Hans bror dog efter supporterbråk 2002

– Klubbarna måste bli tuffare. Ansvaret ligger hos de individer som utövar våld, men det måste också bli ett slut på de bakdörrar som gör det möjligt för dem att komma in i värmen igen.

Det säger Tommy Deogan, bror till fotbollssupportern Tony Deogan, som miste livet i huliganvåld i augusti 2002.

Dödsfallet i Helsingborg i söndags är det andra misshandelsfallet med dödlig utgång i modern svensk fotbollshistoria. Det första inträffade på Södermalm i Stockholm. Den gången var offret den 26-årige Tony Deogan som dog i ett huliganslagsmål inför matchen AIK-IFK Göteborg.

– Min bror var en av de som sökte bråk. Men den här mannen i Helsingborg ville bara gå på fotboll, om jag har förstått saken rätt. Så detta är verkligen ett nytt bottenmärke för huliganismens vidrighet i Sverige, säger Tommy Deogan.

Efter broderns död har Tommy Deogan engagerat sig på olika sätt för att få ett slut på våldet runt idrotten. Han har skrivit två böcker i ämnet och reser ofta runt och håller föredrag.

– Det enda jag kan hoppas på är att det här leder till mer civilkurage och jävlar anamma i klubbarna. Och att man faktiskt lägger ansvaret där det hör hemma: hos de individer som håller på med sådant här.

– Det är dags för en riktig nolltolerans. I dag viker man ned sig alldeles för lätt på klubbarna, och släpper in de som portats i värmen efter ett kort snack. Det ska inte vara coolt eller riskfritt att vara huligan. Det måste kännas av. Jag vet många vuxna huliganer som skulle ha avstått om det verkligen hade fått kännbara konsekvenser för dem, säger Tommy Deogan.
 Samtidigt riktar han en uppmaning till den döde mannens vänner i Djurgården.

– Hämndlystnad kan vara en lika stark känsla som kärleken. Men det enda råd jag kan ge är: ta ett steg bakåt. Minns honom, vårda honom, respektera familjen, visa att kärleken kan vara starkare än hatet.

– Det som har hänt är fruktansvärt tragiskt. Jag kan bara gå till mig själv. Jag insåg att om jag hämnas kommer det här aldrig att ta slut. Våld kommer alltid att finnas i världen, men det kan åtminstone ta slut i mitt liv.