Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/har-ar-janne-anderssons-em-kvaltrupp/

Fotboll

Alexander Isak uttagen i EM-kvaltruppen

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Om en dryg vecka inleds EM-kvalet för herrfotbollslandslaget. Då kommer 19-årige Alexander Isak att vara med. Samtidigt petas John Guidetti och Isaac Kiese Thelin.

Rätta artikel

Truppen till Sveriges EM-kvalmatcher mot Rumänien och Norge presenterades under onsdagen. Där bekräftade förbundskapten Janne Andersson att den förre AIK-talangen Alexander Isak är uttagen. Han har haft en tuff tid i Dortmund, men har under vintern fått ett uppsving i nederländska Willem II dit han är utlånad och har stått för fem mål de senaste fem matcherna. 

– Det är en väldigt smart, målfarlig fotbollsspelare. Han är ganska stor och en spännande spelartyp. Han har haft två år där han spelat reservfotboll och tränat mycket i en väldigt bra miljö och nu blivit utlånad och gjort det väldigt bra. Vi vill slussa in nya spelare efter hand, och nu tycker jag att det var ett utmärkt tillfälle den här gången, säger Janne Andersson när truppen presenteras på presskonferensen.

Han berättar att de håller på att förbereda träningar och genomgångar med spelarna, nu handlar det om att titta mer exakt på hur landslaget ska spela. 

– Viktigaste är matchen mot Rumänien, det är den vi fokuserar på fullt ut. Det blir viktigt att vi kan paketera ihop det här eftersom att spelarna varit ute i fyra månader i sina egna miljöer. Nu på några dagar ska vi få alla att synka med varandra, det är den stora utmaningen så det kommer vi börja jobba med nu då spelarna kommer in.

I Norges trupp är två allsvenska spelare uttagna, AIK:s Tarik Elyounoussi och Djurgårdens målvakt Per Kristian Bråtveit. Norges förbundskapten är också ett mycket välbekant ansikte, nämligen Lars Lagerbäck.

– Stor respekt för jobbet han gjort. Han har en stor erfarenhet som förbundskapten och gjort det väldigt bra med landslagen han tränat, säger Janne Andersson. 

På vägen mot EM 2020 möter Sverige även Spanien, Malta och Färöarna i gruppen. 

– Man får den lottning man får, sedan kan man värdera om det är bättre eller sämre men det är inget man kan påverka. Det är en ganska tuff grupp tycker jag men vi vill till EM. Det innebär att vi ska vara bland de två första. Vi tar match efter match, dag efter dag som det kommer. Först Rumänien, sedan Norge och sedan Malta. Någonstans där borta finns ett slut men det gäller att inte gå händelserna i förväg, säger Janne Andersson. 

Andreas Granqvist var en av nyckelpersonerna bakom Sveriges framgångar i VM med bland annat två mål och var stabil defensivt. Han meddelade för några veckor sedan att kvalet och ett eventuellt mästerskap blir det sista han gör på landslagsscenen. 

– Vi gjorde en utvärdering efter VM med de äldre spelarna och att Granqvist fortsätter kom inte som någon stor överraskning. Han betyder väldigt mycket i rollen som lagkapten och är duktig på att göra spelare i sin omgivning bättre som så många andra i laget, säger Janne Andersson. 

John Guidetti och Isaac Kiese Thelin har fått snålt med speltid i sina klubblag, och är inte uttagna. Matchen mot Rumänien spelas hemma 23 mars följt av en bortamatch på Ullevål mot Norge 26 mars.