Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/har-ar-storklubbarna-som-dominerar-vm/

Fotboll

Här är storklubbarna som dominerar VM

Ali Riley är lagkapten för Nya Zeeland och spelade tidigare för Rosengård. Foto: Emil Langvad/TT

Ali Riley lämnade FC Rosengård för Chelsea och hamnade i en ny fotbollsverklighet med ekonomiska muskler och över en miljon följare på Instagram.

– Jag tror och hoppas att detta bara är början, så att en massa unga tjejer får uppleva det vi får göra nu, säger hon.

Europas storklubbar gör avtryck i VM med mängder av stjärnor i flera olika landslag. Precis som på herrsidan dominerar klubbar från stora fotbollsnationer som England, Tyskland, Spanien och Frankrike.

Champions League-mästarna Lyon har femton VM-spelare från sju olika länder, finalmotståndarna FC Barcelona lika många från fem olika länder.

Chelsea är inte långt efter med en främlingslegion bestående av tolv VM-spelare från sex olika länder, där Ali Riley är en av dem som ser fram emot en sommar i Frankrike.

Hon är amerikanskan från Los Angeles, som nyligen blev svensk medborgare och kallar Malmö hemma, och som laddar för VM som Nya Zeelands lagkapten.

Efter en säsong som varit sådär, så hoppas hon på ett lyft med landslaget. En jobbig och efterhängsen fotskada ställde till det för henne när hon lämnade FC Rosengård för Chelsea förra sommaren. Nio ligamatcher, varav bara två från start, var inte i närheten av förhoppningarna eller förväntningarna för den 31-åriga ytterbacken.

– Det var väldigt tufft att först vara skadad och inte kunna hjälpa laget som hade det jobbigt. När jag sedan kände mig stark och verkligen redo att spela, så var laget inne i en bra period och tränaren ville knappt göra några ändringar i startelvan, så det var den värsta tajming man kan ha, säger Ali Riley.

Barcelonas Toni Duggan och Lyons Wendie Renard. De två klubbarna har flest spelare i årets VM. Foto: Tibor Illyes/AP

Samtidigt ångrar hon inte en sekund att hon tog chansen och har ett år kvar på sitt kontrakt med Londonklubben. Med en VM-sommar i sikte var det lättare att motivera sig i gymmet och som bänknötare i Chelsea.

– Även om jag inte skulle få spela så många matcher den här säsongen, så visste jag att det blir minst tre viktiga matcher på kort tid i VM utan så mycket vila emellan, och jag tränar varje dag i Chelsea med några av världens bästa spelare. Med mitt ansvar som lagkapten [för Nya Zeeland] så kunde jag inte heller tillåta mig att tycka synd om mig själv, säger Ali Riley.

Att träna och spela med världsstjärnor är inget nytt för Ali Riley; det gjorde hon under många år i FC Rosengård med spelare som Marta, Lieke Martens och Ramona Bachmann. Men övergången till Chelsea är ändå ett steg uppåt sett till faciliteter och hur allting fungerar runt omkring laget med extra allt som fina hotell och chartrat flyg till bortamatcherna i Champions League.

– Chelseas damlag har över en miljon följare på Instagram, det är väldigt speciellt och det är tack vare mycket hårt jobb. Jag tror att det visar att om man investerar så kan man visa resultat, säger Ali Riley och fortsätter:

– I Sverige pratas det väldigt mycket om att först måste damfotbollen tjäna pengar, sedan kan vi investera, men som jag ser det är det tvärtom. De pengar som de större klubbarna i England har satsat på sina damlag har de fått tillbaka hundra gånger om.

Ali Riley berättar om symbolvärdet i att unga pojkar går på herrlagets matcher på Stamford Bridge med en Chelseatröja där de har damlagets anfallsstjärna Fran Kirbys namn på ryggen.

– Det är det vi kämpar för, det är det man vill se, säger Ali Riley.

– Min generation vill ge tillbaka så att alla unga tjejer kan få uppleva ett uppsving med fler och fler klubbar i fler och fler länder som har det som i de större klubbarna i England.

Läs mer: Rubensson sa ifrån – får nu som hon vill