Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 08:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/har-ar-sveriges-em-troja-kommer-med-krav-pa-koparen/

Fotboll

Här är Sveriges EM-tröja – kommer med krav på köparen

Albin Ekdal står bakom de nya kraven som följer med den nya EM-tröjan. Foto: Joanna Sundström/Adidas

Sverige är nära att kvalificera sig för sommarens fotbolls-EM. Under måndagen presenterades herrlandslagets blågula matchtröja för nästa år. Den som de svenska landslagsstjärnorna i så fall ska spela EM i.

Men tröjsponsorn, förbundet och landslagsspelarna ställer krav på de supportrar som köper den.

DN-TT Text

I ett pressmeddelande skriver landslagets tröjsponsor tillsammans med Svenska fotbollförbundet att många fotbollssupportrar verkar ha glömt vad fotboll handlar om. Att vägen till vinst handlar om respekt och att lagspel kräver olikheter.

Därför vill de att alla supportrar som köper den nya tröjan ska, precis som spelarna, förtjäna den.

”Villkoren som ställs är tre: att vara en schyst spelare och supporter; att stötta laget i med- och motgång och att välkomna alla, oavsett bakgrund och personliga egenskaper, att vara en del av laget. Det är våra olikheter som gör oss starka.”

Initiativet och ställningstagandet kommer efter flera exempel på hat och hot mot spelare, tränare, andra fotbollsprofiler och supportrar. Pressmeddelandet tar upp rasismen och näthatet mot Jimmy Durmaz under fotbolls-VM 2018 och de påhopp i sociala medier som fick Henrik Larsson att lämna tränaruppdraget i Helsingborg.  

– Ska du köpa den svenska landslagströjan så måste du också köpa grundläggande saker kring jämställdhet, att alla behandlas lika oavsett sexuell läggning, att man är emot näthat och hånfulla kommentarer, säger Albin Ekdal till Aftonbladet.

Landslagets vicekapten fortsätter:

– Som supporter ska man fortfarande kunna kritisera oss. Det är en del av fotbollen. Det handlar om att undvika att återkommande klanka ner på folk eller kalla någon för fula saker – det som blivit ett stort problem i dag. Jag tror framför allt många ungdomar mår dåligt över tonen som det blivit på sociala medier. Det är för aggressivt och hätskt.

Två matcher återstår för Sverige i EM-kvalet, borta mot Rumänien på fredag och hemma mot Färöarna tre dagar senare. EM 2020 är utspritt på tolv arenor i lika många länder, för att uppmärksamma att det är 60 år sedan det första Europamästerskapet i fotboll spelades, 1960.

– För mig är fotboll bara kärlek, och det är precis det landslagströjan står för i år. Fotboll förenar och jag ser verkligen fram emot att kämpa hela vägen i EM tillsammans med laget och med alla supportrar, säger anfallaren Alexander Isak i pressmeddelandet.

Alexander Isak hoppas få spela EM i den nya tröjan, och gillar budskapet som kommer med den. Foto: Joanna Sundström/Adidas

Guide: Allt om fotbolls-EM 2020 – datum, spelorter, klara lag