Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/hardare-krav-fran-polisen-hotar-stoppa-tifo-i-derbyt/

Fotboll

Hårdare krav från polisen hotar stoppa tifo i derbyt

AIK-klackens tifo inför derbyt mot Djurgården den 12 maj. Mot Hammarby kan polisen stoppa tifon. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Inför måndagskvällens match mellan AIK och Falkenberg hotar polisen med att sätta stopp för all form av tifo om pyroteknik eller maskering förekommer på Friends arena.

– Nästa hemmamatch är mot Hammarby. Blir det en massiv protesteldning mot Falkenberg så kan polisen agera inför derbyt, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch.

Under inledningen av allsvenskan har polisen arbetat efter den så kallade ”villkorstrappan” för att bland annat få bort bengaliska eldar från läktarna. 

Inför måndagskvällens match mot Falkenberg kom det till ytterligare en paragraf som AIK som arrangör har att förhålla sig till.

”Om otillåten maskering och/eller pyroteknikanvändning förekommer på idrottsanläggningen kan villkoret komma att utökas till att omfatta all form av tifo eller over head-flaggor som kan användas som brottsverktyg eller som kan innebära fara för de närvarande.”

– Tidigare har man sagt att man inte ska jobba mot tifomaterial men nu kommer man tittat på allt material som rör supportrarna. Polisen går vidare i den villkorstrappa man jobbar med och utökar förbudet till mer flaggor och material än tidigare, konstaterar Koch.

Allmänna supporterklubben, en fristående supporterförening till AIK, reagerar kraftigt på att polisen höjer tonläget ytterligare.

”Det polisen säger är att om någon på läktaren maskerar sig eller använder pyroteknik, något som det är i princip omöjligt för en arrangör att förhindra, så kommer de att straffa samtliga besökare på fotbollen genom att ta våra tifon ifrån oss. Kanske inte till nästa match, kanske inte till matchen efter det men snart”, skriver supporterklubben på sin hemsida.

Supportrarna menar att polisens agerande inte handlar om pyrotekniken.

”Det handlar om att kväva svensk läktarkultur. Det är slutmålet.”

På ett flertal arenor har fansen protesterat mot polisen agerande.

– Jag utgår från att fansen kommer fortsätta sjunga och att det kanske blir någon budskapsbanderoll men inte mer än så, säger Henrik Koch. 

Protestflagga i AIK-klacken under matchen mot AFC Eskilstuna. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Läs mer:

Allsvenska storklubbar i krismöte: Vill inte ha krig mellan polis och supportrar 

Polisen granskar filmerna från derbyt: ”Finns detaljer att slipa på” 

Polis till supporter: ”Ska jag bryta fingret på dig?” 

Fortsatt förbud mot OH-flaggor i Stockholmsderbyt