Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/haris-radetinac-varfor-ska-vi-bara-kvala-till-champions-league/

Fotboll

Haris Radetinac: Varför ska vi bara kvala till Champions League?

Haris Radetinac vill inte bara kvala i Champions League, Djurgårdens mål måste vara att nå gruppspelet. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Djurgårdens Haris Radetinac är glasklar med målsättningen inför Djurgårdens kommande spel i Champions League. 

Mittfältaren vill att laget tar sig till gruppspel i turneringen.

– Det är det man vill uppleva, säger han. 

Under lördagen korades Djurgården till svenska mästare i fotbollsallsvenskan. Laget vann tabellen en poäng före Malmö FF och Hammarby och nästa säsong väntar kval till Champions League. 

Och målet är att ta sig till turneringens gruppspel, menar mittfältaren Haris Radetinac – som är sugen på att höra hymnen inför Champions League-matcherna. 

– Det är det man vill uppleva och det är klart att vi är taggade. Det är något som man verkligen ser fram emot, säger han. 

Målet enligt Radetinac är också glasklart. Djurgården ska till gruppspel. 

– Absolut. Varför ska vi dit och bara kvala? Ingen trodde på oss när vi vann SM-guld och ingen kommer göra det nu heller. Men vi kommer förhoppningsvis att motbevisa dem, säger han.

Djurgårdens Haris Radetinac (tvåa från vänster) firar SM-guldet. Nu väntar Europaspel för Djurgården. Foto: Johhana Lundberg/Bildbyrån

Djurgårdens säsong har varit succéartad men hur många spelare från guldtruppen som klubben får behålla är oklart. Jesper Karlström, som varit en nyckelspelare på det centrala mittfältet sitter på ett utgående kontrakt, precis som anfallaren Mohamed Buya Turay. 

– Det sker alltid förändring i fotbollstrupper nu för tiden. Det är nog helt naturligt att det blir några förändringar och det får man leva med, säger tränaren Thomas Lagerlöf som ser fram emot att spela Champions League.

– Det är klart att det ska bli otroligt roligt. Vi ska se till att njuta av att spela i både Europa och allsvenskan. Det vill alla göra och det ska inte vara en belastning. 

Sportchefen Bosse Andersson: 

– Fansen ska känna sig trygga i att vi ska jobba som bara den för att vara förberedda inför nästa säsong. Jag lovade inget guld inför i år, men nu har vi vunnit två titlar. Cupguld förra året och SM-guld nu och jag älskar att vinna titlar. 

På 2000-talet är Helsingborg och Malmö FF de enda svenska klubbar som lyckats ta sig till Champions Leagues gruppspel. HIF lyckades med det säsongen 2000/2001, medan Malmö FF lyckades med bedriften såväl 2014/15 som 2015/16.  

Om Djurgården tar sig till gruppspel innebär det ett pengaregn över klubben, som när MFF kvalificerade sig för två raka gruppspel. Då drog Skåneklubben in omkring 260 miljoner på sitt spel i Champions League. 

Läs mer: Tusentals supportrar firade Djurgården: ”Helt magiskt”