Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/hegerbergs-mamma-kritiserar-lagerback/

Fotboll

Hegerbergs mamma kritiserar Lagerbäck

Norges förbundskapten Lars Lagerbäck får kritik. Foto: Terje Pedersen/NTB

Norges svenske förbundskapten Lars Lagerbäck får kritik av Gerd Stolsmo, mamma till den norska fotbollsstjärnan Ada Hegerberg.

Anledningen är att svensken tog herrlandslagsspelaren Martin Ødegaard i försvar efter dennes utspel mot Hegerberg i sociala medier i somras.

TT Text

Det var i somras som Lagerbäck försvarade Martin Ødegaard när han kritiserade Ada Hegerberg. En intervju med Hegerberg i fotbollsmagasinet Josimar angående hennes beslut att bojkotta Norges damlandslag i fotboll publicerades strax före VM, varpå Ødegaard gick ut i sociala medier och kallade tajmingen ”förskräcklig” och att det gav negativ uppmärksamhet åt det norska landslaget.

Enligt VG berättade Lars Lagerbäck på en presskonferens dagen efter att han hade fått läsa Ødegaards inlägg på Instagram innan det publicerades och att han stöttade honom till hundra procent. Ett agerande som Ada Hegerbergs mamma, Gerd Stolsmo, ställer sig frågande till i boken ”Fotballmamma”.

”Det var det som hände efteråt som enligt mig var mest absurt. Strax efter Ødegaards utspel gick herrlandslagets förbundskapten Lars Lagerbäck ut och stödde honom till hundra procent. Bra skrivet och klokt sagt var det tydligen, och hurra för Martin som törs ta ställning”, berättar hon i boken enligt NTB.

I boken berättar Stolsmo även om skälet till att Hegerberg står över landslagsspel.

”Ada lämnade inte landslaget enbart för att de spelade eländigt i EM 2017. Hon lämnade för att hon inte orkade med den fortsatta nedprioriteringen av damfotboll av NFF (Norges fotbollsförbund) när hon själv prioriterar fotbollen högre än något annat.”

Stolsmo berättar också att Hegerberg kände det som ett slag i ansiktet när NFF:s ambitioner med damfotbollen var så låg jämfört med hennes egna och att kvinnliga fotbollsspelare skulle vara nöjda med det de fick, ”som kändes som smulor från de rikas bord”.