Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Het debatt om DN:s bilder på ”AIK-kramen”

Bilderna i DN där AIK-ordföranden Johan Segui kramar en maskerad supporter har orsakat en debatt där det på vissa håll påstås att det handlar om en fejkad story.
– Så är det självklart inte. Det finns väl dokumenterade sekvenser över händelseförloppet, säger DN:s sportchef Göran Löwgren.

I måndags publicerade DN en bildserie där Johan Segui inför marschen till matchen mellan Djurgården och AIK kramar en maskerad supporter.

”En person maskerad med svart ansiktsmask och solglasögon går fram till Johan Segui när han står i fronten på tåget. Personen lyfter på masken och visar sitt ansikte för Segui som skiner upp i ett stort leende och ger den maskerade mannen en kram”, skrev DN.

Det händelseförloppet ifrågasätts efter att en youtube-film publicerats på sociala medier, som visar händelsen. Vissa kritiker menar att de publicerade bilderna är fejkade och tagna vid annat tillfälle. Dagens Nyheter har noga gått igenom bildmaterialet och kan konstatera att så inte är fallet. Därför publiceras nu hela den bildsekvens som DN:s utsände fotograf tog av den så kallade kramhändelsen.

Andra kritiker ifrågasätter inte bildernas äkthet men menar att filmen visar att ”kramsekvensen” går väldigt fort och att Segui i det närmaste överrumplas av den maskerade supportern. Och att DN därmed har överdrivit i sin rapportering av händelsen.

Tittar man på filmen går sekvensen mycket snabbt. Är ni säkra på att Johan Segui verkligen känner just den här kriminellt belastade supportern?

– Djupet i deras eventuella vänskapsförhållande vet vi inte. Segui fick titta på bilderna före publiceringen och säger att han inte minns händelsen. Det krambilden visar är AIK-ordförandens sätt att hantera maskerade anhängare. Det är det viktiga, säger Göran Löwgren.

– Det finns fler bilder där anhängare som under dagen bar mask hälsar hjärtligt på Segui. Poängen är tydlig nog.

Är du förvånad över kritiken?

– Nja, många fotbollsanhängare uppfattar allt som handlar om deras förening ur sitt speciella perspektiv. Man ser vad man vill se, säger Göran Löwgren.