Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/historisk-premiarseger-for-ostersund/

SPORT

Historisk premiärseger för Östersund

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Östersund fortsätter att bryta ny mark.

Europa League-debuten borta mot ukrainska Zorya Luhansk slutade med en 2–0-seger.

Saman Ghoddos – vem annars? – sköt ÖFK till gruppledning.

– Väldigt stolt och lycklig, säger succétränaren Graham Potter.

TT Text

Efter kvaltriumfer mot turkiska storlaget Galatasaray och grekiska Paok var det dags för premiär i Europa Leagues gruppspel för Östersund. Bortamatcher i Ukraina brukar beskrivas som svårspelade. Men ÖFK antog utmaningen och vann med 2–0.

– Otroligt, en fantastisk känsla och ett stort resultat för oss. Vi gav oss ut i det okända, utan referenspunkt. Spelarna har aldrig varit här, inte jag eller klubben heller. Man får förlita sig på spelarnas vilja och karaktär, säger tränaren Graham Potter till Kanal 9.

Matchen mot Zorya Luhansk spelades i Lviv i västra Ukraina på grund av kriget i de östra delarna av landet – på 40 mils avstånd fågelvägen. Arenan med plats för 35.000 åskådare var av förklarliga skäl ödslig och publiksiffran ”bara” 5.097.

Läs mer: Zorya-spelarna flydde från kriget – har nu alltid bortamatch

Efter en mållös första halvlek med bara några halvchanser att redovisa fick Östersund en drömstart efter halvtid. Ken Sema vann boll och bröt fram centralt med sedvanliga kliv. Yttern serverade en framstormande Saman Ghoddos som ensam med målvakten placerade in 1–0 i den 50:e minuten.

– Det viktigaste var att få en bra förstatouch. Jag tvekade faktiskt om jag skulle sätta den i första eller bortre. Det går så snabbt. Jag lägger den i bortre och den går in, säger målskytten till Kanal 9.

Östersunds specielle målskytt i kvalet – Ghoddos två fullträffar i returen mot Paok tog ÖFK till huvudturneringen – slog alltså även till i gruppspelet.

– Vi vann Svenska cupen och nu är vi här helt plötsligt. Jag har inte smält det än, säger Ghoddos.

Luhansk replikerade nästan omgående. Vänsteryttern Maksym Lunov avlossade ett vasst skott från distans som Aly Keita inte kunde nå men bollen tog i ribban och ned i gräset.

Tränaren Graham Potter gick över till fyrbackslinje för att stävja den ukrainska ligasjuans framfart. Ett drag som gav effekt.

– Målet hjälpte oss. Ett mål är något att hålla i. Sedan handlade det om att freda målet och försvara vårt straffområde, säger Potter och hyllar Sema.

– Han har en hög nivå och vi är alltid ett hot med honom. Han har utvecklats enormt.

Läs mer: Johan Esk: Jag är mer imponerad av Potter än av fenomenet ÖFK

Luhansk skapade knappt någon kvitteringschans. I stället gjorde Alhaji Gero vad Potter kallade "omgångens mål" i den 94:e minuten. Ett inkast från Aiesh hamnade hos Gero, som lät bollen studsa med honom i vändningen innan han dundrade upp 2–0 i krysset.

– Jag var lite förbannad att han inte passade mig. Men han gör ett sjukt mål, helt fantastiskt, säger Ghoddos.

– Jag vet inte var han fick det i från, säger Potter.

Östersund, det lägst rankade laget i turneringen, toppar grupp J efter att Hertha Berlin och Athletic Bilbao spelat 0–0 i den tyska huvudstaden. Närmast väntar två hemmamatcher för ÖFK. På Jämtkraft arena höll laget nollan i kvalet.

– Viktigt att börja med att få med oss några poäng så att vi kan komma in i det, säger Potter.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt