Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

”Hon borde också få en bil”

Anders Svensson hyllades med en bil för sitt landskampsrekord. Therese Sjögran, som gjort 41 landskamper mer, nämndes inte alls. Nu kritiseras Fotbollförbundets agerande på Fotbollsgalan.

När Anders Svensson i höstas startade mot Kazakstan i VM-kvalet gjorde han sin 144:e landskamp i karriären. Därmed passerade han Thomas Ravelli i antalet svenska landskamper – och toppar numera statistiken på herrsidan.

Under den direktsända Fotbollsgalan på måndagskvällen belönades en överraskad Anders Svensson för rekordet – med en bil som skänktes av Svenska fotbollförbundet och en sponsor.

Men det finns en som gjort än fler landskamper – Therese Sjögran, med 187 landskamper på damsidan. Hon uppmärksammades inte med ett ord på galan.

– Det är ett beslut som förbundsstyrelsen tagit, och de pratade om det så sent som i dag, säger förbundets marknadschef Camilla Hagman.

Missen kritiserades direkt av både tittare och fotbollsspelare på Twitter, och Sjögran själv har “retweetat” flera av inläggen.

Bland annat skriver landslagskompisen Stina Segerström:

“Allvarligt? @sjogran? Var är hennes bil? Limo? Lastbil? Yacht? #flestlandskamper #fotbollsgalan”

Hammarbymålvakten Hilda Carlén:

“Att Anders Svensson får en bil och @sjogran ingenting är en skam, ett skämt! Har jag rätt för mig har Therese 40 landskamper mer. Skärpning.”

– Jag förstår reaktionen att det kan verka konstigt, och jag har sett bland de sociala medierna, men vi ser det som att Anders Svensson högst troligen gör sitt sista VM-kval nu medan Therese Sjögran fortfarande är mitt i sin aktiva karriär, förklarar Camilla Hagman.

Zlatan Ibrahimovic och Lotta Schelin var inte heller helnöjda över att Sjögran inte fick några bilnycklar.

– Klart Anders förtjänar en bil, det är klart han ska ha något tillbaka för det. Om hon förtjänar en bil? Ja, möjligtvis... Absolut. Ja, säger Ibrahimovic.

Lotta Schelin:

– Jag ser ingen skillnad på att hon inte skulle vara värd en bil. Men det är inte jag som bestämmer och det låg väl någon sponsor bakom, säger hon.