Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/hoppet-lever-for-dennerbys-nigeria-med-18-aring-i-malet/

Fotboll

Hoppet lever för Dennerbys Nigeria – med 18-åring i målet

Nigerias förbundskapten Thomas Dennerby tackar målvakten Chiamaka Nnadozie efter 2–0-segern mot Sydkorea i Grenoble. Foto: Greig Cowie/BPI/REX

GRENOBLE. Thomas Dennerby och Nigeria känner fortfarande vittring på en fortsättning efter gruppspelet i VM. 

Onsdagseftermiddagens 2–0-seger mot Sydkorea var en nödvändighet, och den var välförtjänt. Men närmast väntar värdnationen Frankrike, så det krävs en hel del tur för att nå en åttondelsfinal.

Dennerby konstaterar att Frankrike blir en tuff uppgift. Men också att det är en fantastisk match att få spela. Hur kul som helst.

Hur gör man för att komma åt dem?

– Det kan ju bli en match där de luftar lite spelare. Men vår matchplan kan inte bli så mycket annorlunda än den var i dag. Vi kan inte spela ut Frankrike på deras hemmaplan. Utan vi måste försvara bra och gå på omställningar.

Mötet med Sydkorea var inte någon av turneringens mer välspelade matcher. Dennerby reste sig ett otal gånger från bänken och dirigerade. Och när vänsterbacken Ngozi Ebere stannade upp för att hon ansåg att Nigeria skulle ha inkast, och spelet gick vidare, var det verbal orkanstyrka från Dennerby.

– Det har vi sagt. Aldrig någonsin sluta spela innan domaren gett signal. Det var precis så här när vi mötte Kanada innan VM. Då ledde vi i halvtid med 1–0, sedan stannade de upp i en situation, Kanada kvitterade, och vi tappade matchen.

– Men nu var inte bara Ebere jag var arg på, för det var ju flera som stannade. 

Men Nigeria kunde gå till halvtidsvila med ledning 1–0, sedan Kim Doyeon gjort självmål efter 29 minuters spel.

Den sydkoreanska mittbacken styrde en lång, rak djupledsboll från Rita Chikwelu i eget mål.

Billigt, men knappast oförtjänt. Nigeria hade tyngden, vann flest närkamper.

Dennerby plussade Kristianstads mittfältare Rita Chikwelu inför turneringen, och det var lätt att förstå varför. Chikwelu spelade smart, kontrollerat, på ett tillslag, och hittade fickorna i Sydkoreas defensiv.

– Rita är alltid stabil. Men även innerbackarna var riktigt bra, liksom båda ytterbackarna. Det var väl Chidinma (Okeke) som hade framspelningen när vi är på väg att sätta ett tredje mål.

Tochukwu Oluehi släppte in tre bollar mot Norge. Nu skiftade Dennerby, gav orutinerade 18-åringen Chiamaka Nnadozie chansen.

Orutinen lyste igenom när Nnadozio svarade för ett juniormisstag med halvtimmen kvar. Hon hade tvål i handskarna när hon skulle hantera ett till synes simpelt inspel från vänsterkanten. Bollen hamnade på fötterna på Lee Geummin, som placerade bollen i öppet mål. Men målet underkändes för offside.

I stället kunde Asisat Oshoala stänga matchen en kvart före slutet. Sydkorea låg på tungt när Chidinma Okeke vann boll på egen planhalva, avancerade på utsidan och lade bollen på djupet till Asisat Oshoala som höll undan bevakningen, rundade målvakten, och snirklade in bollen.

Sydkorea trillade boll bra, men Nigeria hade fysiken.

– Ja, det är riktigt. Och inläggsspel är vi inte rädda för. Det är mer insticken, kvickheten hos motståndaren, den snabba rörelsen, som vi måste vara vaksamma på.

Efter förlusten mot Norge (0–3) och segern mot Sydkorea, hur sammanfattar du er VM-insats så här långt?

– Jag är nöjd så här långt. Spelmässigt är vi ungefär på den nivån som vi har tagit laget till. Så det finns inte mycket mer att ta ut där. Skillnaden i dag, jämfört med Norgematchen, var att vi inte gjorde något enkelt misstag. Och då är det lättare.

– Jag tror att hade vi inte gjort blundern mot Norge, när de gjorde 1–0 så tror jag vi hade gett Norge en jobbig match på slutet.

– Men spelmässigt kan vi inte bli så mycket bättre än vi visat hittills. 

– Och tänk på att vi hade tre 18-åringar på planen idag. En 18-åring i målet, en 18-åring som högerback, och vi slängde in en 18-åring som höger mittfältare. Det är grymt.

Du vågade spelade med Nnadozie i mål, trots att hon inte har gjort speciellt många landskamper?

– Nej, inte så många när proffsen har varit med. Men det är en supertalang. Det är den första målvakt jag skulle köpa om jag var klubblagscoach. En så ung målvakt med den kapaciteten. Jag skulle sno henne direkt.

Faith Ikidi skadades mot Norge. Är hon borta resten av VM?

– Ja, det tror jag.  Det var ju ledbandet. Så det är fem, sex veckor normalt innan man är tillbaka.

Ett tungt avbräck?

– Ja, det är det. Det var också därför vi gick över och spelade fyrbackslinje igen i dag, eftersom vi tappade hennes snabbhet och rörlighet. 

Hur gör du efter VM? Hur länge har du kontrakt?

– Det gäller över OS nästa år. Men man får väl se, man vet ju aldrig vad som händer. Jag tänker inte så mycket på det. Jag kämpar på, försöker förbereda laget. Det är vad man kan göra som coach, liksom. 

– Avtalsbiten är det aldrig något problem med. Livet är annorlunda i Nigeria, men som coach är det inga problem. 

– Men när man är på läger har man bara full koll på när alla damallsvenska spelare kommer, för de kommer samtidigt. Men det brukar ta tre dagar innan alla är på plats. Vi har alltid visumproblem för våra spelare, vart vi än ska.

– Det tar sådan tid att man blir galen ibland. Men man får lära sig leva med det. Så egentligen ska man samlas tre dagar innan man börjar träna, så kanske alla är på plats. 

– Men jag måste fokusera på det jag ska göra. Jag har lärt mig leva med det där, sade Dennerby. 

Läs mer: USA firade varje mål i 13–0-kross: ”Respektlöst”