Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/hysen-kom-ut-och-hyllas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Hysén kom ut – och hyllas

Foto: Peter Widing/Offside
Det blev en omtumlande onsdag för Anton Hysén, vänsterbacken från Utsiktens BK som till skillnad från landslagsstjärnorna pappa Glenn och storebror Tobias inte är särskilt van vid de stora rubrikerna. När Anton valde att berätta om sin homosexualitet i en stor intervju i fotbollsmagasinet Offside började det ringa från redaktioner, inte bara i Sverige.

– Det har varit hektiskt. Jag blev tvungen att stänga av mobilen, säger Hysén till Sveriges Radios P1.

När Glenn Hysén överraskande invigningstalade på Pridefestivalen 2007 frågade han sig: ”Hur enkelt är det egentligen för en 16-årig kille att komma ut som bög inför sina lagkamrater?” Att det var sin egen son han talade om visste inte många i publiken.

Anton Hysén säger att han var osäker på hur hans pappa och hans familj skulle reagera över vad han då hade att berätta, men att han då som nu känner ett stort stöd från sin omgivning samtidigt som han är beredd på att få gliringar.

Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL, ser honom som en viktig förebild, som blir betydelsefull för andra som spelar fotboll.

– Egentligen borde inte det här ligga på Anton. Alla som är involverade i idrotten, ledare, klubbar och förbund, måste jobba för att alla ska känna sig välkomna, säger hon till DN.

Hon berättar att RFSL får få frågor från idrotten kring hur man ska arbeta för att motverka diskriminering mot homosexuella.

– Det tycks vara betydligt viktigare att jobba antirasistiskt, säger Westerlund.

Gert Persson, generalsekreterare i Spelarföreningen, elitspelarnas intresseorganisation, medger att frågor kring våld och rasism diskuteras oftare, men säger samtidigt att han är överraskad över att ingen elitspelare kommit ut tidigare.

Anton Hysén hoppas nu att andra fotbollsspelare också vill prata öppet om sin homosexualitet.

– Jag hoppas att många andra hittar fram. Det måste finnas fler, säger Hysén.

Fotbollen har fått kritik för den machokultur som tillåts frodas i omklädningsrummet och kan bidra till att skapa en homofob stämning.

Anton Hysén misstänker att vissa tränare kan ha ratat honom på grund av att de känt till hans sexuella läggning. När det gäller hans nuvarande tränare i Utsikten kommer det inte att ske. Han heter nämligen Glenn Hysén.

– Jag beundrar det Anton gjort och känner mig stolt, säger Glenn Hysén till P1.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.