Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

I fjol petad och utlånad – nu avgjorde Khalili derbyt

Hammarbys Imad Khalili jublar efter 1–0-målet.
Hammarbys Imad Khalili jublar efter 1–0-målet. Foto: Erik Simander/TT

Vilken revansch för Imad Khalili. Förra säsongen petad i Hammarby, utlånad till BP, och bänkad även där. På måndagskvällen var han tillbaka i rampljuset, gjorde de två första målen när Hammarby besegrade BP med 4–0.

Hammarby är därmed enda fullpoängaren efter tre allsvenska omgångar. Och de drygt 20 000 på Tele2 arena var hänförda.

Men lika viktigt som Khalilis mål var spelmotorn Jiloan Hamads eleganta spel. Var inblandad i Khalilis båda mål, och gjorde sedan 3–0, hans femte allsvenska mål den här säsongen.

Båda lagen kom med startelvor som i princip var identiska med de man mönstrade senast, då Hammarby besegrade IFK Göteborg på bortaplan (2–1), och BP vann med 2–0 hemma mot Häcken.

Enda undantaget var Hammarbys högerback Simon Sandberg, som fick skadekänning på uppvärmningen, och ersattes av Mats Solheim.

Det var väldigt mycket Hammarby redan från start. BP inledde med ett lågt försvarsspel, ungefär som man gjorde mot Häcken, och kände sig bekväma i det. Men när man flyttade upp positionerna föll defensiven ihop.

Farligt efter åtta minuter, då Mats Solheim tog en lång löpning på högerkanten, in bakom BP:s försvarslinje. Spelade in till Muamer Tankovic som kom perfekt, men tappade fart när han skulle styra bollen i öppet mål, och Martin Rauschenberg hann ikapp och styrde ut till hörna

BP:s tränare Luis Pimenta började tidigt vifta med armarna för att få upp laget högre i planen, men fick dåligt gehör.

Och efter 25 minuters spel fick Hammarby utdelning på det markanta spelövertaget, och tog ledningen. 

Jiloan Hamad petade ut bollen till vänsterbacken Borges, som kunde måtta ett perfekt inlägg, som Imad Khalili med precision nickade i mål, sedan han manövrerat sig in framför innerbacken Rauschenberg. 

– Jag hängde bra där, tajmade perfekt. Borges har en bra inläggsfot, kommenterade Khalili det viktiga första målet i en intervju med C More.

Nio minuter senare var det nära att Hammarby ökade på ledningen. BP ställde upp dåligt på en hörna, bollen ramlade ner hos Hamad som tog skott. Nikola Petric reflexräddade, och returen från Hamad gick via en BP-spelare i stolpen.

Hammarby åt sig in i matchen mer och mer, låg högt i pressen, men anföll för det mesta på vänsterkanten före paus. BP kom aldrig in i sista tredjedelen under den första halvleken.

Tydligen pratade Hammarbytränaren Stefan Billborn om spelbredd i omklädningsrummet i halvtid. För den andra halvleken var bara fyra minuter gammal när Khalili ökade på till 2–0.

Ett riktigt klassmål. Hamad slog den långa bollen ut till Khalili, som löpte loss på högerkanten. Khalili tog emot bollen i steget med högerfoten och tryckte i nästa moment in den på volley med vänster yttersida.

Nu flyttade BP upp spelet, vilket innebar att man blev sårbart för kontringar. Och det utnyttjade Hammarby.

Med halvtimmen kvar stängde Hamad matchen. Björn Paulsen slog den långa bollen och Hamad löpte loss, rundade BP-målvakten Nikola Petric, och gjorde 3–0 i öppet mål.

Billborn kunde nu lufta bänken. Plockade in Kennedy Bakircioglu och Pa Dibba efter 65 minuter. Och fem minuter senare gjorde Erkan Zengin bejublad allsvensk comeback för Hammarby.

Efter 77 minuter ökade Hammarby på ledningen. Tankovic lade bollen på djupet till Pa Dibba, som vann ett motlägg mot BP-målvakten och stötte in 4–0.

Läs mer: Johan Esk: Hammarby är de bästa – nu mer än bara en ramsa

Matchfakta. Hammarby–BP 4–0 (1–0)

Mål

1–0 Imad Khalili (25), 2–0 Khalili (48), 3–0 Jiloan Hamad (60), 4–0 Pa Dibba (77).

Betyg 3

Smånätt spel från båda håll, men någon riktig kamp blev det aldrig. Hammarby spelade stabilt och det blev aldrig riktig farligt när BP fick bollen, nykomlingen från västerort väger fortfarande lite för lätt.

Matchens lirare

Hösten 2017 lånades han ut till BP i superettan. Nu sänkte Imad Khalili sina gamla lagkamrater med två fina mål, men Hamads passning till 2–0 var matchens delikatess.

Utropstecken

Så var han äntligen spelklar, men Erkan Zengin fick vänta i 70 minuter innan han släpptes in till publikens stora jubel. Att han njöt av att vara tillbaka efter nästan tio år i Turkiet gick inte att ta miste på.

Frågetecken

Billborn sliter hårt på sina nyckelspelare, frågan är hur mycket Hamad, Junior och Andersen orkar, redan på torsdag väntar IFK Norrköping hemma i Tele2 arena.

Läktarkampen

Vad säger man? BP hade 16 tappra på nedre kortsidan som blev till 22 i mitten av andra halvlek. Men mot över 20 000 bajare hade man inte mycket att hämta trots både banderoll och handklapp.

Spelarbetyg

Hammarby

Johan Wiland 2

Mats Solheim 3

Björn Paulsen 3

David Fällman 3

Neto Borges 3

Jeppe Andersen (ut 65) 3

Muamer Tankovic 3

Junior 4

Imad Khalili 4

Nikola Djurdjic (ut 65) 3

Jiloan Hamad (in 71) 4

Betygsätts ej: Kennedy Bakirciouglü (in 65), Pa Dibba (in 65), Erkan Zengin (in 71).

BP

Nikola Petric 3

Fritjof Björkén 2

Martin Rauschenberg 2

Ludwig Öhman Silwerfeldt 2

Mohanad Jeahze 2

Gustav Sandberg Magnusson 3

Markus Gustafsson (ut 63) 3

Tim Söderström 2

Eric Johana Omodi (ut 66) 2

Bajram Ajeti 1

Petar Petrovic 1

Betygsätts ej: Jacob Ortmark (in 63), Jack Lahne (in 66).

Nästa derby

Då är Hammarby bortalag hemma på Tele2 arena mot Djurgården. Klockan 15.00 den 29 april är det meningen att det ska vara avspark.

Läs mer: BP:s tränare bad fansen om ursäkt