Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ifk-goteborg-anmalt-for-nygren-forsaljningen/

Fotboll

IFK Göteborg anmält för Nygren-försäljningen

Benjamin Nygren såldes till Genk. IFK Göteborg riskerar nu böter för att ha använt agenter. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Svenska fotbollförbundets (SvFF) jurister har anmält IFK Göteborg till disciplinnämnden för storförsäljningen av anfallstalangen Benjamin Nygren, enligt TV4:s Fotbollskanalen.

Blåvitt riskerar att få böta upp till en halv miljon kronor.

TT Text

– Vi gör gällande att IFK Göteborg överträtt bestämmelserna i förmedlarreglementet genom att utge ersättning till en förmedlare som biträdde dem i samband med den försäljningen, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

17-årige Nygren, som gjorde fyra mål och fyra assist under sin succéartade allsvenska vår, såldes till belgiska Gent i juni för motsvarande 53 miljoner kronor, enligt Göteborgs-Posten och Expressen/GT.

Efter försäljningen uppmärksammade GP att IFK Göteborg betalat ut pengar till agenter i samband med affären. Enligt SvFF:s förmedlarreglemente är det inte tillåtet att betala ut ersättning till en förmedlare i samband med spelarförsäljningar där spelare under 18 år är inblandade.

Efter att AIK sålt den då 17-årige Alexander Isak till Borussia Dortmund i januari 2017 dömdes Solnaklubben till böter på 350.000 kronor för att ha betalat ut ersättning till en agent.

Maxbeloppet för böter i sådana här fall är en halv miljon kronor, skriver TV4:s Fotbollskanalen och hänvisar till Riksidrottsförbundets stadgar.