Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ifragasatt-i-hostas-nu-har-lindelof-ledarroll-i-united/

Fotboll

Ifrågasatt i höstas – nu har Lindelöf ledarroll i United

Eric Bailly, Paul Pogba och Victor Nilsson Lindelöf firar segern mot Leicester förra helgen. Foto: Ben Stansall/AFP

Från ifrågasatt under hösten till hyllad efter jul. Victor Nilsson Lindelöf har vuxit ut till ledargestalt i Manchester Uniteds defensiv sedan norrmannen Ole Gunnar Solskjær tog över som manager efter sparkade Jose Mourinho.

Rätta artikel

Ängsliga United har förvandlats till en segermaskin under norrmannens ledning. Och som Lindelöf spelar nu är han en av Premier Leagues bästa backar. En imponerande prestation med tanke på att Manchester Uniteds backlinje knappast kan betraktas som en trygg arbetsplats, trots senaste månadens digra poängskörd.

Högerbacken Ashley Young är en säkerhetsrisk och mittbackskollegan Phil Jones saknar konkurrenskraftig passningsfot.

Det är i den omgivningen som Lindelöf tagit befälet.

Sajten ”thefootballfaithful.com” tog ut Lindelöf i månadens lag i januari, och motiverade det med att Lindelöf är den i laget som gynnats mest av att Solskjær tagit över som manager, och att han varit en klippa i defensiven.

Dessutom var Lindelöf den som räddade 2–2 mot Burnley häromveckan, den enda match som United varit nära att förlora efter managerbytet.

Senast mot Leicester tog Lindelöf hand om vindsnabbe engelska landslagsanfallaren Jamie Vardy utan att så pressad ut, och tidningen Manchester Evening News konstaterade dessutom att bollbehandlingen var utmärkt.

Hösten under Mourinhos ledning var turbulent och präglad av dålig stämning. Världsstjärnan Paul Pogba hamnade snabbt på kollisionskurs med portugisen och blev av med kaptensbindeln redan efter de två första ligamatcherna.

United spelade ängsligt, utan tydlig idé. Lycka-till-bollar mot desorienterade anfallare var legio. Och i backlinjen saknades kontinuitet. 

På 17 omgångar använde sig Mourinho av sex olika konstellationer centralt i backlinjen. Lindelöf ingick i två av dem, antingen ihop med Eric Bailly eller med Chris Smalling.

Victor Nilsson Lindelöf nickar undan bollen framför Leicesters Islam Slimani. Foto: Magi Haroun/REX

Pogbas kvalitéer som pådrivare och spelfördelare utnyttjades inte. Resultaten uteblev, United riskerade att hamna utanför topp fem och hotades i stället bakifrån av lag som Bournemouth, Watford, Wolverhampton, Everton och Leicester.

Men Mourinho fortsatte med sin höga svansföring. I stället för att ”röka fredspipa” och utnyttja Pogbas spetskvalité genom att spela honom på rätt position valde Mourinho att bänka fransmannen. 

Till slut blev situationen ohållbar. Det handlade om Mourinho eller Pogba, rekordvärvningen som kostade drygt en miljard kronor att köpa in från Juventus. 

Och nu frångick Manchester Uniteds styrelse tidigare mönster, man valde stjärnan framför managern.

Det gjorde man inte när förra managern Sir Alex Ferguson kom på kollisionskurs med David Beckham. Då fick den engelska landslagskaptenen lämna Old Trafford.

Mourinho fick sparken veckan före jul, efter den spelmässigt närmast förnedrande förlusten (1–3) borta mot Liverpool.

In kom Ole Gunnar Solskjær från norska Molde, som temporär lösning resten av säsongen. Och med norrmannen återkom spelglädjen – och resultaten.

På åtta ligaomgångar har United tagit 22 poäng av 24 möjliga. Att jämföra med de 26 poäng laget spelade ihop på 17 omgångar under Mourinho.

Vad står i Solskjærs framgångsrecept? 

Inget överraskande. Han har bara inventerat skafferiet och gett spelarna de roller de behärskar allra bäst.

Pogba har fått fria tyglar och hittat tillbaka till det spel han visade i somras i Ryssland, när Frankrike blev världsmästare. Han äger det centrala mittfältet, slår de avgörande passningarna och har dessutom gjort sex mål senaste månaden.

Anfallaren Marcus Rashford, som under Mourinho i princip var bänkad lika ofta som han startade, har fått Solskjærs fulla förtroende och blivit en matchvinnare. Han var målskytt i sex av de åtta ligamatcher som spelats under Solskjærs ledning. 

Engelska tidningar börjar redan göra jämförelser med klubbens tidigare anfallare Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney.

Och vad gäller defensiven hittade Solskjær en hygglig lösning. Lindelöf är centralgestalten som fått uppdraget att styra backlinjen, oftast med Phil Jones bredvid sig.

Och han gör det med ett lugn och en säkerhet som är imponerande. Lindelöf spelar just nu karriärens bästa fotboll, och det var ingen slump att han togs ut i veckans lag efter 1–0-segern mot Leicester i förra helgens Premier League-omgång.

Det man framför allt slås av, förutom lugnet, och säkerheten i positionsspelet, är den kvalité han visar när han vinner boll. Han kladdar inte, utan startar omedelbart anfallen, spelar vidare upp i planen på ett tillslag. 

Det kan handla om en passning på tio meter likaväl som en på 30 meter. Och att hitta rätt adress på bråkdelen av en sekund är bevis på en grym speluppfattning. Han har läst av passningsytan redan innan han erövrat bollen.

Chris Smalling var den innerback som fick mest speltid under Mourinho. Smalling fotskadades i december, var tillbaka i början av januari, men har sedan inte startat en enda match. Och han känns inte saknad.

Lista: Tio bästa svenska spelarna i England på 2000-talet