Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Infantino: Fotbollsvärlden är inte delad

Gianni Infantino under sin första presskonferens som Fifa-ordförande.
Gianni Infantino under sin första presskonferens som Fifa-ordförande. Foto: Ennio Leanza/AP

Zürich. Gianni Infantino tänker ta fotbollen in i en ny era och återupprätta Fifas skamfilade rykte.

”Vi ska uträtta stora saker tillsammans”, sade den nye Fifaordföranden på sin första presskonferens.

Fint folk kommer sent. Gianni Infantino dröjde länge innan han dök upp på presskonferensen efter sin seger i Fifas ordförandeval.

Så fanns det också många som ville gratulera och prata med den nye basen för det internationella fotbollsförbundet.

Infantino sade att segern inte hunnit sjunka in än och valde att bara svara på fem, sex frågor från världens församlade medier.

Han poängterade att han i höstas inte hade några tankar på jobbet utan då utgick från att Michel Platini skulle vara Uefas kandidat. Allt det förändrades när Platini och Sepp Blatter blev avstängda sedan den där utbetalningen på drygt 17 miljoner kronor blivit känd.

– I dag har jag de starkaste av känslor för Michel, sade den 45-årige schweizaren, som vann kampen i den andra valomgången då han fick 115 av de 207 rösterna och därmed nödvändig majoritet.

Infantino valde att vända sig direkt till alla Fifas medarbetare världen runt och sade han är medveten om att de gått igenom en svår tid, men att han ska göra allt för att organisationen ska återupprätta sitt rykte.

– Jag tror på er och vi kommer att uträtta stora saker framöver. Jag vill säga till alla: Ni kommer att bli stolta över Fifa, sade Infantino, som avfärdade påståendet om att han riskerar att driva Fifa i konkurs med sina löften om ökade bidrag till alla medlemsländer.

Han sade att Fifa har råd med ökade anslag och poängterade att han kan ekonomi efter sin tid på Uefa.

– Jag hade hand om ekonomin under finanskrisen och tycker att jag har ett bra facit, sade han.

Han ombads berätta var han tror att fotbollen befinner sig 2020. Infantino svarade han inte vet om han är ordförande då eftersom det är ett nytt val 2019, men sade att han fram till dess hoppas att fotbollen utvecklats på alla kontinenter och nämnde särskilt utveckling i länder tredje världen.

Han fick också frågan om hur han ser på det faktum att de flesta afrikanska länder stöttade hans främsta motståndare shejk Salman och om hans seger riskerar att skapa en splittrad fotbollsvärld.

Infantino svarade att det här inte handlar om krig utan om en omröstning.

– Fotbollsvärlden är inte delad. Jag har många vänner i Afrika. Och förresten om det är något fotbollen är bra på så är det att bygga broar, sade den nye Fifabasen.