Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Infantino ny Fifa-ordförande efter stenhårt val

Gianni Infantino var rörd när han höll sitt första tal som Fifa-ordförande.
Gianni Infantino var rörd när han höll sitt första tal som Fifa-ordförande. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Zürich. Kampen om Fifas ordförandepost blev stenhård, men när den långa och omständliga valproceduren var över stod Gianni Infantino som segrare.

Schweizaren fick 115 röster i den andra valomgången. Det räckte för majoritet och för att han skulle besegra främste konkurrenten shejk Salman bin Ibrahim al-Khalilfa, som fick 88.

Infantino var tagen när han i ett tal accepterade utnämningen.

– Jag kan inte uttrycka mina känslor just nu, sade han och fortsatte:

– Vi ska återskapa respekten för Fifa. Alla ska kunna vara stolta över Fifa, sade han.

Många av de afrikanska delegaterna röstade på Shejk Salman och på en presskonferens på fredagskvällen fick Infantino frågan om hur han ska ena de splittrade förbunden. 

– Nu vänder vi blad och börjar arbeta. Jag ska visa hela världen att jag inte är en kandidat för Europa, eller något annat, utan för hela fotbollen, avslutar han.

Det blev inte oväntat ett jämnt val, där Tokyo Sexwale från Sydafrika, en av de fem kandidaterna, valde att dra sig tillbaka redan före omröstningen.

I den första omgången fick ingen de två tredjedelars majoritet som krävdes för att vinna, men det gick ett sus genom de församlade delegaterna när det stod klart att Gianni Infantino fått 88 röster mot shejk Salmans 85. Shejken har länge ansett ha ett försprång i kampen om rösterna, men Uefas generalsekreterare har spurtat starkt och vunnit förtroende på sina valturnéer.

Foto:
Shejk Salman. Foto: AP

Många av de 207 röstande länderna imponerades säkert också av Infantinos tal till kongressen, där han briljerade med sin språkkunskaper och talade på sex språk.

Shejk Salman höll sig till engelska och valde att inte använda fem av de 15 minuter han hade på sig för att i ett sista försök värva röster.

Både Jérôme Champagne och prins Ali bin al-Hussein valde att fortsätta i till den andra valomgången, trots att de med sju respektive 27 röster i den första måste ha förstått att de var chanslösa.

Det blev en lång dag i inomhusarenan Hallenstadion, där Fifa på förmiddagen röstade igenom ett stort reformpaket, som ska innebära större transparens och mindre möjligheter till mygel. När ordförandevalet satte igång efter lunch var många i tron om att shejk Salman skulle ta hem spelet och bli Asiens förste Fifaordförande.

Men Infantino spurtade starkt och sprang om strax före mållinjen.

– Jag har varit på en resa runt världen och träffat många fantastiska människor som förtjänar ett Fifa att vara stolta över, sade Infantino.

Förhandsfavoriten shejk Salman har plågats av anklagelserna från människorättsorganisationer om att han legat bakom gripanden av demonstrerande idrottsmän i samband med den arabiska våren 2011. På valdagen hade en grupp aktivister kommit till Zürich för att demonstrera för Salman, som man menar är oskyldig till anklagelserna.

Infantino blir Fifas nionde president och efterträder den avstängde Sepp Blatter, som basat i 18 år. Hans företrädare João Havelange hade posten i 24 år.

Mer om Fifavalet

•  Vem blir ny Fifa-president?
Internationella fotbollsförbundet, Fifa, ska välja en ny ordförande. Här är de fem kandidaterna.

• 15 frågor och svar
Inför valet, som föregåtts av korruptionsskandaler och avstängda ledare, finns många frågor. Här reder DN ut 15 av dem.