Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Inga bevis för tysk VM-muta

Foto: Markus Schreiber/AP

BERLIN. Pengarullningen inför fotbolls-VM i Tyskland 2006 är kartlagd. I centrum står fotbollslegendaren Franz Beckenbauer. Utredarnas slutsats: Det går inte att utesluta att VM var köpt.

Först skickade Franz Beckenbauer 6,7 miljoner euro (drygt 60 miljoner kronor) till ett företag i Qatar som kontrollerades av Mohammed Bin Hammam. Då, 2002, var han ordförande i det asiatiska fotbollsförbundet. I dag är han på grund av korruption avstängd på livstid av Fifa.

Sedan satte Robert Louis Dreyfus, då Adidas-chef, idag avliden, in exakt samma på Beckenbauers konto.

Pengarullningen avslutades med att DFB, det tyska fotbollsförbundet, tre år senare såg till att Adidas-chefen fick tillbaka sina pengar.

Det skedde förtäckt och via Fifa.

Täckmanteln var en invigningsfest inför VM som aldrig ägde rum.

Frågan är nu om pengarna till Bin Hammam var ett ”tack” i efterhand för att de asiatiska delegaterna med Bin Hammam i spetsen röstade för Tyskland när frågan om VM 2006 avgjordes i Zürich sommaren 2000.

– Det finns inga entydiga bevis, men det kan inte fullständigt uteslutas, sade Christian Duve på fredagen när han presenterade utredningen som hans advokatkontor gjort på uppdrag av det tyska fotbollsförbundet.

Advokaterna på Freshfields i Frankfurt har plöjt igenom tusentals dokument och mejl, bläddrat igenom mer än 600 pärmar och intervjuat noga räknat 31 personer.

En som inte lät sig intervjuas var den förre Fifa-chefen Sepp Blatter, hans advokat avrådde honom.

Utredningen har pågått i fyra och en halv månad, alltsedan nyhetsmagasinet Der Spiegel avslöjade att Robert Louis Dreyfus försett Beckenbauer och hans VM-kommitté med en ”svart kassa” på 60 miljoner kronor.

Spiegel kunde dock inte ge besked om vad pengarna användes till, utan kunde bara väcka frågan om de gått till de asiatiska delegaterna.

VM 2006 var en succé som i efterhand ses som en vändpunkt för Tyskland.

Arrangemanget var perfekt, det egna landslaget spelade plötsligt en attraktiv fotboll som gav ett brons och tyskarna tilläts plötsligt att vifta med flaggor utan att omvärlden tog illa upp.
Franz Beckenbauer hade som spelare vunnit allt, han hade som coach lett Tyskland till VM-guld 1990 och som VM-organisatör lade han ännu en triumf till meritlistan.

Än så länge har VM-härvan skördat ett offer.

DFB-ordföranden Wolfgang Niersbach avgick i höstas, Niersbach var sedan årtionden en förtrogen till Beckenbauer och satt också VM-kommittén.

När han avgick sade han sig vilja ta det ”politiska ansvaret” för den situation som uppstått, även om han inte hade någon delaktig i pengarullningen.

Franz Beckenbauer har för sin del gett bilden av sig själv som en godtrogen person som skriver under alla papper som kräver hans signatur utan att egentligen veta vad de innehåller.

Den försvarslinjen lär inte hålla längre. Beckenbauer är den som nu kan ge svar på i vilket syfte pengarna till Bin Hammam betalades ut.