Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ingen-svensk-protest-mot-rasismen-som-drabbade-isak/

Sport

Ingen svensk protest mot rasismen som drabbade Isak

Bild 1 av 2 Alexander Isak tvingades höra rasistiska rop i matchen mot Rumänien, men Svenska fotbollförbundet lämnar inte in en protest.
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån
Bild 2 av 2
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Svenska fotbollförbundet kommer inte lämna in en protest mot den rasism som Alexander Isak utsattes för i matchen mot Rumänien.

– Vår syn kommer in antingen via att vi informerar matchdelegaten eller att vi tar upp det i Uefa-sammanhang, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Sverige tog sig till EM men glädjen över avancemanget solkades ned av de rasistiska påhoppen som mötte 20-årige inhopparen Alexander Isak

Trots att spelare och ledare var upprörda över apljud och rasistiska skrik kommer Svenska fotbollförbundet inte lämna in en egen skrivelse till Uefa.

– Det kan vara så att de disciplinära myndigheterna vill ha kompletterande uppgifter, då kan de vända sig till oss, säger Karl-Erik Nilsson. 

På varje match finns det Uefa-delegater som bland annat nedtecknar publikens beteende och sedan skickar rapporter till Uefas disciplinära organ.

Domaren lämnar också in en rapport där han uppger hur han upplevt matchen. 

Sverige nöjer sig med rapporterna från delegaten och domaren och lämnar inte in en egen skrivelse.

– Domaren är väldigt medveten om vilka reaktioner spelarna och de svenska ledarna hade på det som hände, det är väl känt för både domare och matchdelegater hur det här upplevdes av det svenska laget, säger Nilsson.

Men Karl-Erik Nilsson tycker inte att Sverige sitter med armarna i kors.

– Vi tar naturligtvis upp det fotbollspolitiskt i de miljöer där vi verkar, jag har själv förmånen att sitta i exekutivkommittén i Uefa. Där gör vi ett proaktivt arbete mot bland annat rasism och för rent spel.

När domaren Daniele Orsato blev medveten om att det förekom rasistiska budskap och glåpord mot spelare hade han tre möjligheter att agera.

I fredagskvällens match valde Orsato att använda det första steget, det vill säga att bryta matchen för en kort stund för att låta arrangören meddela i högtalarna att rasism inte får förekomma.

Andra steget, att domaren säger till lagen att gå av plan, var något Orsato hade i tankarna men det var då Alexander Isak sa till honom att låta matchen rulla på.

Tredje steget är att avbryta matchen.

Karl-Erik Nilsson tycker att spelare och ledare på ett föredömligt sätt stöttat Alexander Isak.

– Vi har tyvärr erfarenhet av det tidigare med tanke på det som drabbade Jimmy Durmaz under VM i fjol, då visade spelarna en otrolig laganda och lagledningen stor skicklighet i hur man hanterade situationen.

Han menar att rasismen var värre förr.

– Men jag tycker att man i närtid ser att den positiva kurvan brutits. Det finns ökande tendenser och det är oerhört illavarslande. 

Han vill inte vara allt för kritisk till det rumänska förbundet 

– Under de senaste åren har de fått bort en hel del fans som varit oönskade men uppenbarligen finns det en hel del kvar att jobba med. Vi ska trots allt vara medvetna om att de allra flesta som var på matchen var där för att heja på sitt lag, det finns en klick som agerar på det här vedervärdiga sättet. 

Bukarest är en av de städer där EM ska spelas nästa år. 

– Om man bara kopplar det till det som drabbade Alexander Isak så kan jag ju säga att det känns inte bra. Jag hoppas att man tar tag i problemen. Ser man till den totala utvecklingen över tid på rumänsk fotboll, där man gjort stora satsningar på bredd- och damfotboll, så tycker jag att det går i en positiv riktning.

Läs mer:

Johan Esk: Stark att Isak orkade säga ifrån 

Bukarest EM-stad trots rasismen: ”Något straff borde finnas”

Janne Andersson började gråta – hyllade Berg

Allt om fotbolls-EM 2020 – datum, spelorter, klara lag

Sterlings förslag: Poängavdrag för rasism