Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/inget-mal-i-linkoping-goteborg-serieledare/

Fotboll

Inget mål i Linköping – Göteborg serieledare

Linköpings målvakt Emma Holmgren räddar framför Rosengårds Anam Imo. Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Inför toppmötet mellan Linköping och Rosengård var frågan vilket av lagen som skulle vara etta i damallsvenskan under VM-uppehållet.

Svaret är – inget. Eftersom matchen slutade 0–0 behåller Göteborg serieledningen.

– Tyvärr skapar vi inte så mycket och har inte så långa anfall, säger Linköpings storspelande målvakt Emma Holmgren.

Både Linköping och Rosengård inledde med 13 av 18 möjliga poäng på de sex första matcherna av damallsvenskan.

Seger för något av de guldtippade lagen när de drabbade samman i sista omgången innan fotbolls-VM i Frankrike skulle ha inneburit serieledning under uppehållet.

Inför 2 384 åskådare började skåningarna bäst och ägde klart mest boll i den första halvleken.

Rosengårds skytteligaledare Lisa-Marie Utland sköt tätt utanför stolpen – och när Fiona Brown serverade Iva Landeka ett jätteläge i straffområdet träffade skottet rakt på hemmamålvakten Emma Holmgren.

Även Sanne Troelsgaard skickade i väg en tung projektil – också den rätt i famnen på Holmgren, som hela tiden stod bra placerad.

Rosengård var betydligt mer skottvilligt än Linköping – som hade förtvivlat svårt att skapa chanser.

För att försöka få till en förändring bytte Linköping ut vänsterbacken Elin Landström ut, Anna Rakel Pétursdóttir gick ned på hennes plats – och avbytaren Filippa Angeldal hoppade in på mittfältet.

Östgötskorna hade lite bättre fart efter paus och fick igenom några långa passningar som skar igenom gästernas försvar. Men oftast missades den sista passningen. Som när landslagsduon Stina Blackstenius och Lina Hurtig oroade i ett snabbt anfall.

Närmast var i stället backen Anna Oscarsson, som nickade strax utanför stolpen på en hörna.

Men det var ändå fortsatt Rosengård som var hetare framåt. Emma Holmgren tvingades till högklassiga parader både när inhoppande Anam Imo kom helt fri och när Caroline Seger fick i väg ett vasst skott.

Målvaktsförvärvet från Hammarby räddade oavgjort åt sin nya klubb och var den största förklaringen till att Linköping fortfarande har samma poäng som Rosengård.

– Jag känner att jag kommer mer och mer i form, lite synd att vi går på sommaruppehåll nu. Alltid skönt att hålla nollan, säger Holmgren.

Malmölagets veteranmittfältare Seger ser fram emot VM.

– Först ska jag ta de här dagarna (före förlägret i Båstad) och bara ladda upp batterierna igen. Det ska bli fantastiskt kul, säger hon.