Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/inrikesministerns-svar-ska-traffa-polisen/

Fotboll

Inrikesministerns svar: Ska träffa polisen

Inrikesminister Mikael Damberg ska träffa polisen och diskutera konflikten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter konflikten mellan svenska fotbollsaktörer och polisen begär nu klubbarnas intresseorganisation tillsammans med supporterunionen SFSU att regeringen tillsätter en nationell samordnare för frågan.

I en kommentar till DN säger inrikesminister Mikael Damberg att han nu ska träffa polisen och ta del av myndighetens utvärdering.

Mikael Damberg har i veckan träffat AIK för att lyssna på deras syn på situationen i svensk fotboll, skriver Fotbollskanalen.

– Det är ingen hemlighet att han håller på AIK, men han var genuint intresserad av att höra hur vi ser på polisens arbete och villkorstrappan. Han har tidigare hört polisens version, säger klubbdirektören Jens T Andersson till sajten.

Samtidigt har klubbarnas organisation Svensk elitfotboll (Sef), och SFSU tillsammans gått ut med ett förslag till regeringen om att tillsätta en nationell samordnare för att återupprätta samverkan mellan fotbollen och myndigheterna.

”Tyvärr har de senaste årens framsteg och årets fotbollssäsongs fantastiska tifon, dramatiska topp- och bottenstrider och höga publiksiffror delvis överskuggats av Polismyndighetens nya egna strategi avseende tillämpning av den så kallade villkorstrappan”, skriver de.

Mikael Damberg kommenterar förslaget för DN.

”Jag har i dag tagit emot en förfrågan från Sef och SFSU om att tillsätta en nationell samordnare för samverkan mellan fotbollens aktörer och Polismyndigheten med syfte att skapa trygga och välkomnande arrangemang”, säger Damberg i en skriftlig kommentar, och fortsätter:

”Jag har länge understrukit vikten av dialog mellan klubbarna, förbunden och polisen kring den situation som uppstått. Mitt nästa steg är att träffa polisen för att ta del av deras utvärderingar av sitt arbete under den nyss avslutade säsongen i fotbollsallsvenskan, och lyssna på hur de ser på vägen framåt.”

Som DN beskrivit i en artikel på fredagen har klubbarna och fotbollsförbundet varit mycket kritiska till polismyndighetens nya, mer aktiva tillämpning av de krav som ställs när myndigheten ger tillstånd till att arrangera matcher, det som kallas för villkorstrappan. 

En konflikt har uppstått, där fotbollen menar att polisen ställer orimliga krav som hotar fotbollen som publiksport, medan polisen ser sig tvingad att agera när pyroteknik fortsätter att användas på läktarna.

Polisen har också publicerat ett uttalande efter DN:s artikel.

– Det går att få intrycket av att polisen är ensam om att vilja få stopp på bengalbränning på stora idrottsevenemang. Så är det inte. Faktum är att polisen är överens med Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll om att trenden med bränningar måste vändas, säger regionpolischef Ulf Johansson som en kommentar till artikeln.

Läs mer: Så hamnade fotbollen och polisen i konflikt