Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Irandusts succéinhopp tog Häcken till klar seger i Lettland

Häcken vann till sist enkelt i Lettland.
Häcken vann till sist enkelt i Lettland. Foto: Valda Kanina/Bildbyrån

Häcken hade problem med sitt anfallsspel i Europa League-kvalet mot lettiska FK Liepaja – då byttes Daleho Irandust in.

Efter 25 minuter på planen hade han gjort ett mål, legat bakom ytterligare två och tagit sitt lag till en stabil 3–0-seger i Lettland.

– Det händer alla, alla gör ett bra inhopp någon gång, säger han till DN efteråt.

Jodå, det blev till sist lekande ”lett” för BK Häcken borta mot lettiska FK Liepaja i första rundan av Europa League-kvalet.

Men det satt hårt inne.

Den första halvleken var temposvag, händelsefattig och saknade helt avslut på mål. Och även i den andra såg vi länge ut att gå mot ett mållöst slutresultat då bägge lagen såg ut att sakna både engagemang och anfallsvilja.

Men efter 57 minuter byttes Daleho Irandust in för gästande Häcken – och det gav ett minst sagt framgångsrikt resultat.

Han tillförde tempo i Häckens anfallsspel och gjorde själv 1–0 med en läcker lobb efter 17 minuter på planen.

– Det var en ganska stängd match och inte så många farliga lägen. Det var egentligen stängt hela vägen fram till att vi gör vårt 1–0-mål, då måste de öppna upp sig och gå framåt, säger Irandust över telefon från en flygplats i Lettland.

När anfallaren Paulinho frispelades av Irandust bara tre minuter senare kom 2–0-målet. Det första avslutet satt förvisso mitt i magen på den lettiske målvakten från nära håll, men när returen studsade rakt ut och gav Paulinho öppet mål, kunde den 20-årige brassen inte missa utan bara rulla in bollen i nät.

Irandust var även inblandad i 3–0 i 82:a spelminuten som Mervan Celik gjorde från nära håll i straffområdet. Det blev ett succéinhopp från Irandust som på egen hand ledde sitt lag till den, till sist, stabila segern.

Vilket fint inhopp du står för...

– Haha ja, men det händer alla. Alla gör bra inhopp ibland. Men jag lyckades göra det jag skulle göra, att komma in och ändra matchbilden, så det kändes såklart skönt.

Irandust gav Häcken ledningen mot Sundsvall i söndags. Även här gjorde han matchens första mål och låg bakom de andra två.

– Det är förstås jätteskönt att få göra poäng, men allt kan alltid förbättras och man får inte bli nöjd. Men det är klart att det är bra för självförtroendet att göra poäng.

Det här ska ni väl inte lyckas tappa i returen?

– Man ska aldrig säga aldrig, men det bör vi inte göra, avslutar Irandust.

Returen för Häckens del spelas på torsdag nästa vecka.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.