Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

IS-hot stoppade fotbollsderby i Istanbul

Supportrar uppmanades att lämna Türk Telekom arena i Istanbul på söndagen, där Galatasaray och Fenerbahçe skulle mötas i ett derby med start klockan 20, lokal tid.
Supportrar uppmanades att lämna Türk Telekom arena i Istanbul på söndagen, där Galatasaray och Fenerbahçe skulle mötas i ett derby med start klockan 20, lokal tid. Foto: AP

Söndagens fotbollsderby mellan turkiska klubbarna Galatasaray och Fenerbahçe ställdes in, motiverat av säkerhetsskäl efter lördagens terrorattack i Istanbul, då fyra personer miste livet och 39 skadades. Islamiska staten (IS) misstänks ligga bakom både dådet och hotet mot matchen. På torsdag möts Sverige och Turkiet i en landskamp i Antalya i landets södra del.

Enligt turkiska underrättelseuppgifter fanns det misstankar om att IS planerade en ny terrorattack i Istanbul på söndagen, liknande den som drabbade Paris i november i fjol. Då dödades 130 personer och fler än 350 skadades när terrorister med koppling till IS slog till både inne i Paris och vid nationalarenan Stade de France i Saint-Denis, där Frankrikes och Tysklands herrlandslag i fotboll utkämpade en vänskapsmatch.

Underrättelsetjänsten uppger att IS-terrorister eventuellt skulle slå till under slutskedet av söndagens arrangemang i Istanbul, när klubbarnas fans var på väg att lämna Türk Telekom Arena, Galatasarays hemmaarena, uppger engelskspråkiga turkiska tidningen Hurriyet Daily News.

Avspark skulle ske klockan 20. Inledningsvis meddelade Istanbuls guvernörsmyndighet att derbyt skulle spelas, men inför tomma läktare. När beslutet blev känt krävde Galatasaray att man gick längre; att matchen i stället skulle ställas in.

Galatasaraysupportrar hade då redan börjat samlas i stora skaror vid arenan, skriver tidningen.

Säkerhetsarrangemangen i arenaområdet stärktes, bland annat med helikopterbevakning från luften.

På torsdag, mindre än en vecka efter attentatet i Istanbul, möts svenska och turkiska herrlandslagen i en vänskapsmatch som spelas i Antalya på Turkiets sydvästra kust.