Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Isaksson inte säker på positionen som etta

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Senast han stod i mål halkade han och gjorde en jättetavla för klubblaget Kasimpasa. Landslagsmålvakten Andreas Isaksson har därtill haft en tung vinter med ont om speltid.

”Det är klart att det inte har varit optimalt”, säger Isaksson som på måndagen bekräftade att han slutar i landslaget efter EM.

Det var förra helgen som en lagkamrat i turkiska Kasimpasa slog en lång bakåtpassning mot en helt fristående Isaksson. Precis när den svenska landslagsmålvakten skulle ta bollen halkade han till, och fick se bollen rulla in i det egna målet. Matchen mot Bursaspor slutade till sist 1-4.

– Det ändrade inte matchen, men det var tufft så klart, säger Isaksson om missen inför tisdagens EM-test mot Tjeckien, hemma på Friends arena.

34-åringen har dessutom haft en tung vinter, med ont om speltid i klubblaget.

Hur påverkar det inför EM?

– Nu har jag ändå spelat i tre matcher, så då känns det positivt, säger Isaksson.

När landslaget samlades förra veckan var Isaksson inledningsvis sjuk. Målvakten, som redan tidigare har aviserat att han slutar i blågult efter EM, fick se Robin Olsen vakta målet borta mot Turkiet (1-2) i torsdags.

Känner du dig ändå säker som etta?

– Nej, det är inte säkert. Det är ett beslut som Erik (Hamrén, förbundskapten) tar.

– Men det är kul att få vara här. Det känns fantastiskt att ha varit med så länge. Jag hoppas få avsluta på ett bra sätt.

På måndagen stod det klart att Isaksson startar mot Tjeckien på Friends arena. Men på frågan om veteranmålvakten är given som förstamålvakt i sommarens EM svarar förbundskapten Erik Hamrén:

– Det kan man väl aldrig säga. Man ska vara med och vara frisk och kry och så vidare. Han är det just nu, men sen hur det blir i EM får vi se.

– Jag tycker att han är stabil och bra, är väldigt motiverad. Det var bra att han fick tre matcher innan den här samlingen, men självklart hoppas jag han inte ska hamna i samma läge som han varit i under vintern, då han inte fick matcher i klubblaget. Nu får han speltid nere i Turkiet, och det är bra.

– Men när det gäller målvakten handlar det också väldigt mycket om rutin.

Apropå att målvakten slutar i landslaget säger landslagskompisen Kim Källström:

– Det är en epok som går i graven. Han har spelat otroligt länge och har varit otroligt framgångsrik i landslaget. Det öppnar upp för nya målvakter.

Hur ser 33-årige Källström på sin egen framtid?

– För egen del fokuserar jag mestadels på nuet, men det är klart att vi blir äldre.

Du har inte tagit ett beslut?

– Nej, säger mittfältaren.

Läs mer: Oprövad högerback mot Tjeckien

Startelva i träningsmatchen mot Tjeckien

Så ställde Sverige upp på måndagens träning:
Andreas Isaksson – Emil Salomonsson, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Jimmy Durmaz, Oscar Lewicki, Kim Källström, Emil Forsberg – Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic