Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/italienska-vm-spelarnas-maxlon-330000-om-aret/

Fotboll

Italienska VM-spelarnas maxlön: 330.000 om året

Italiens lagkapten Sara Gama i duell med Australiens Caitlin Foord. Foto: Francisco Seco/AP

Förutsättningarna för italienska damfotbollsspelare skiljer sig från dem i andra länder. 

Italienska spelare i Serie A kategoriseras fortfarande som amatörer, och har en maxlön på motsvarande 330.000 kronor om året i sina klubbar.

Det italienska landslaget, ”Le Azzurre”, imponerade med sin vändning och seger mot Australien i sin första VM-match på 20 år i söndags.

Men i sitt hemland kan spelarna fortfarande inte skriva riktiga arbetskontrakt med sina klubbar.

Att många damspelare har andra jobb vid sidan av fotbollen är en realitet i de flesta länder, men i Italien finns lagar och regler som gör att ingen kan få en topplön.

Klubbfotbollen liksom landslaget är på frammarsch i Italien, och de stora herrklubbarna som Juventus, Milan, Inter, Roma och Fiorentina startar damlag.

Damfotbollen vann också en byråkratisk seger förra året, efter att säsongsstarten i Serie A skjutits upp eftersom klubbarna vägrade spela om amatörförbundet skulle fortsätta vara arrangör för Serie A och Serie B. 

Till slut tog fotbollsförbundet FIGC över de två högsta serierna, som klubbarna ville, och det har delvis förändrat förutsättningarna för löner och arbetsvillkor. 

Men trots det kan till exempel italienska spelare i Serie A fortfarande inte höja sina löner. Kontrakten med klubbarna betraktas som privata överenskommelser mellan parterna, inte anställningskontrakt. De är ettåriga, och kan förlängas i max tre år. Lönen är 30.658 euro brutto, ungefär 330.000 kronor, över tio månader, och inga sociala avgifter betalas, skriver Economia Italia.

Tack vare inträdet i FIGC kan man också till exempel få reseersättning på 61 euro, 650 kronor, per dag i ett begränsat antal dagar.

En annan sak som begränsar spelarna är en regel som fortfarande finns kvar för amatörspelare i Italien, och därmed gäller för alla kvinnor. Den innebär att man är bunden till den klubb man spelat för som ungdomsspelare tills man är 25 år, såvida man inte har gjort en annan uppgörelse, vilket sällan sker.

– Vi är nästan i en för-bosmansk period, säger Cesare Di Cintio, advokat som är expert på idrottsjuridik, till Gazzetta dello Sport, och frågar sig:

– En damspelare i Juventus gör samma saker som Ronaldo, i betydelsen att hon har samma åtaganden. Om det inte är förvärvsarbete, vad är det då?  

Läs mer: Hånades av pamparna – sedan vann kvinnorna italiensk fotbollsstrid