Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

”Jag har aldrig varit så glad för en förlust”

Other: Jonas Ekströmer/TT

AMSTERDAM. Trots förlusten mot Nederländerna var det en nöjd och lite omtumlad förbundskapten Janne Andersson som kom till den efterföljande presskonferensen.

Nöjd för att platsen i playoff till VM var säkrad.

Omtumlad för att han på väg till matchen fått beskedet att han fått sitt första barnbarn, och blivit morfar till en flicka.

- Vi ville vinna matchen. Även om vi visste att Nederländerna skulle dominera bollinnehavet, svarade han på frågan varför Sverige agerade så defensivt.

- Vi spelade samma spel som mot Frankrike senast, och mot Portugal tidigare i år.

- Men när vi efter ett tag visste att Frankrike var i ledning (mot Belarus) så blev kanske känslan att offensiv inte var högsta prioritet. Och vi var inte tillräckligt bra offensivt idag.

Hur summerar du kvalet?

- Vi har vuxit som lag. Men dagens match är den märkligaste jag varit med om.

- Och vi hamnade i ett läge där vi slängde iväg bollen när vi vann den. Det var som om det bara handlade om att inte släppa in fler mål. Och efter 0-2 handlade det också bara om att stänga till. Och där tycker jag vi visade en mognad.

Janne Andersson förklarade att han är nöjd med utvecklingen under kvalet, även om laget inte var tillräckligt initiativrikt just i den här matchen.

- Sedan får jag och Peter (Wettergren, assisterande) ta på oss att vi betonade försvars- och positionsspel inför matchen. Det satte förmodligen sin prägel.

- Men jag har aldrig varit så glad för en förlust. Och det var ju så att de skapade en massa chanser mot oss.

Kände du dig orolig någon gång?

- Orolig... Jag räknar ju också i huvudet. Lite stressat var det i paus, och gjorde några små justeringar med våra yttermittfältare.

- Men de (nederländarna) hade mycket energi, ville visa att de inte var dåliga, så även jag blev lite stressad.

Lustigs varning?

- Vi tog det medvetet lugnt vid fasta situationer. Nederländarna protesterade och till slut tog domaren Micke på inkastet. Det får vi leva med.

Janne Andersson har haft scouter ute som tittat de fyra lag som Sverige kan lottas mot i playoff. Italien, Schweiz, Kroatien och Danmark.

Vilken nation vill du helst möta?

- Jag spekulerar inte. Jag väntar på lottningen. Jag har ingen känsla för det idag. Men jag vet att vi har allt att vinna när vi går in i ett playoff.

Läs mer: Så bra är Sveriges möjliga motståndare i playoff

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.