Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/janne-andersson-de-goda-krafterna-ska-besegra-rasismen/

Fotboll

Janne Andersson: De goda krafterna ska besegra rasismen

Janne Andersson på onsdagens truppresentation. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Janne Andersson fortsätter att förnya det svenska landslaget. Men U21-spelarna som tas ut är med för att de kan få speltid, inte för att de är unga.

– Jag tar ut de spelare som jag tror är de bästa för att bidra på den här samlingen, säger förbundskaptenen. 

Sverige inleder den sista samlingen på EM-kvalet med en match mot Rumänien som kan bli avgörande. 

– Det är en väldigt intressant samling vi har framför oss. Jag hade lite abstinens i helgen, sista helgen i allsvenskan och superettan när det ska avgöras. Det är lite samma kittlande känsla nu, säger Janne Andersson i samband med att truppen till nästa veckas samling offentliggjordes.

Sverige vann hemmamatchen mot Rumänien med 2–1.

– Många som jag har pratat med säger att det var en ganska enkel seger. Men det var faktiskt inte enkelt. Det böljade en del, och det var ett spel som passade dem. Vi kom undan lite med segern, om jag ska vara ärlig. De har också varit bra på hemmaplan. Det här är en tuff utmaning, säger Janne Andersson.

– Samtidigt åker vi dit med självförtroende. Jag tycker att vi har visat att vi har en flexibilitet och en förmåga att hitta ett spelsätt som passar mot just den motståndare vi möter.

Rumänien hade i förra omgången delvis avstängda läktare på grund av tidigare uttryck för rasism från publiken. Rasism mot spelare har varit ett återkommande problem, och aktualiserades i helgen när Mario Balotelli blev utsatt i serie A. Sverige kommer att följa det protokoll som finns och domarens instruktioner om någonting sådant skulle hända, säger Janne Andersson.

– Jag tycker det är för jävligt. Det som hände i helgen med Balotelli. Men jag tycker också att det finns oerhört mycket positivt i fotbollen. De starka, goda krafterna ska besegra den här skiten, säger förbundskaptenen.

Samtidigt som Alexander Isak har blivit en bofast spelare i landslaget under hösten tar nu Andersson in två U21-spelare, 19-årige Dejan Kulusevski från Parma och 20-årige Mattias Svanberg från Bologna. Men det är ingen medveten strategi att genomföra en generationsväxling, säger han.

Han tar ut en extra stor trupp på 25 spelare, men de som tas ut är där för att de inte är långt ifrån att potentiellt få spela, säger Andersson.

– Jag tar ut de spelarna som jag tror är de bästa spelarna att bidra den här samlingen. Det är grundinställningen varje gång. Däremot är det jätteroligt att unga spelare utvecklas och är så bra att de är med, säger han. 

– Dejan Kulusevski har väldigt bra egenskaper offensivt, både en passningsfot, sitt sätt att hitta lagkompisar, och att avsluta själv. Svanberg kommer med igen, det har skjutit iväg för honom igen nu i höst. Han är bekväm med bollen, läser situationerna på ett bra sätt.

En spelare som inte kommer med är högerbacken Emil Krafth, som avstår eftersom han ska bli förälder.

– Jag har full respekt och förståelse för det, och önskar honom lycka till och så hoppas vi att det går bra, säger Janne Andersson.

Läs mer: Spelarna som ska ta Sverige till fotbolls-EM – och alla förutsättningar