Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Janne Andersson: ”Tror de andra lagen har ganska stor respekt för oss”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson är nöjd efter förlusten mot Nederländerna.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson är nöjd efter förlusten mot Nederländerna. Other: Jonas Ekströmer/TT

Amsterdam. Förbundskapten Janne Andersson har ingen önskemotståndare i kommande playoff. Han säger att han inte lägger någon energi på det.

– Men visst, under dagarna fram till lottningen kommer det säkert att spinna några tankar i huvudet, erkände han innan han lämnade Amsterdam på onsdagen.

– Jag tror så här, att det lag vi får det får vi ju. Då kan vi börja fundera på hur vi ska hantera det. Finns ingen anledning till att spekulera innan lottningen.

Hur tror du att de möjliga motståndarna ser på Sverige?

– Hade jag varit dom hade jag nog tyckt att Sverige ser lite halvjobbigt ut. Tror att lagen har ganska stor respekt för oss.

Frågan är dock om inte den respekten fick sig en törn när de följde den svenska insatsen i Amsterdam Arena på tisdagskvällen. För den var inte bra.

Något som Janne Andersson inte riktigt vill hålla med om.

– Vi mötte ett bra lag, som kan hålla i bollen. Men vi hade ett bra samlat försvarsspel i första halvlek. Det vi inte fick till var de offensiva omställningarna. Fanns lägen där vi tappade boll och slarvade.

Andersson tycker att Nederländerna fick bra betalt. I första halvlek, och att det satte matchen.

– Samtidigt som Nederländerna gick fram till 2–0 tog Frankrike ledningen. Och vi blev bevakande i stället för utmanande.

– Fotboll är ett mentalt spel, och då insmyger det sig den reaktion vi såg, vi tog inte de offensiva löpningarna.

– Det var lite stressat i halvtid. Men sättet vi stänger andra halvlek är jättebra gjort.

Andersson anser att Sverige som helhet genomförde matchen på ett modigt och bra sätt.

– Kan inte sitta i dag och vara missnöjd. Vi är ju i playoff.

Där väntar någon av Schweiz, Italien, Kroatien eller Danmark.

– Vi har koll på lagen. Jonas Thern såg Italien och Danmark, Lasse Jacobsson följde Schweiz och Kroatien. Så det känns bra att vi sett lagen i deras sista tävlingsmatcher, konstaterade Andersson.

Lottningen av playoff görs den 17 oktober. Då lottas också spelordning, vilka som ska börja med hemmamatch. Och även speldagar ska bestämmas. Första mötet ska spelas 9-11 november, returen 12-14 november.

Den 9 november är en torsdag och det är bara vad gäller speldatum som Janne Andersson har önskemål.

– Jag vill helst att vi spelar senare, lördag inte torsdag, för att vi bättre ska kunna förbereda oss. Men samtidigt är det lika för bägge lagen. Och i grunden är det också bättre att sluta hemma.

Läs mer: Så funkar playoff (med kvalläget för alla världsdelar)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.