Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Jansson har slutat dricka öl – efter tränarens viktkrav

”Jag har fått några utskällningar, det är allt”, säger Pontus Jansson om kontakten med nye tränaren.
”Jag har fått några utskällningar, det är allt”, säger Pontus Jansson om kontakten med nye tränaren. Foto: Jessica Gow/TT

Invägning varje dag, träningar som pågår från nio på morgonen till kvällen. 

Pontus Jansson har tvingats gå ner fyra kilo sedan Marcelo Bielsa kom till Leeds.

– Ligger man inte rätt viktmässigt så får man knappt träna, säger landslagsbacken.

Det är inte vilken tränare som helst som har tagit över Leeds. Argentinaren Marcelo Bielsa har kommit till Championship-klubben med sin speciella filosofi, och gjort succé. Efter sex omgångar leder laget ligan.

Pontus Jansson kom tillbaka till klubben tre dagar innan säsongen startade, men hade redan fått instruktioner.

– Jag fick tillsägelse på semestern när jag satt med en öl hemma i trädgården, att du ska väga si och så när du kommer tillbaka, så jag fick en liten chock då. Jag satte igång direkt, jag började träna med Malmö och kom tillbaka i bra skick, säger han efter ett träningspass med landslaget på Friends arena. 

Träningarna har varit speciella.

– Först när jag kom tillbaka fick jag nästan en chock. Då var man där nio på morgonen och kom tillbaka fem, sex på kvällen. Det är man inte van vid som fotbollsspelare. Det var i princip en chock. Men nu har det lugnat sig, med så mycket matcher som vi har, så är det lugnare träningar. Eller ja, lugnare för att vara han.

Hur är han som person?

– Väldigt sluten, jag tror inte att jag har pratat med honom än, om jag ska vara ärlig.  Jag har fått några utskällningar, det är allt. Annars är han så att han vill ha en distans mot spelarna, vilket man får köpa. Hade jag varit tränare hade jag inte velat ha det så, men alla tränare har sin stil. Det är bara att köpa det. Sedan har han andra i sin personal som sköter de vardagliga snacken och så. 

Det är invägning före varje träning, före varje match, och efter varje match. Pontus Jansson känner sig starkare och lättare, säger han.

– Det är otrolig skillnad alltså. Att vara så stor som jag är och tappa de här kilona, det gör skillnad alltså, det kan jag säga. Man kanske har varit lite lat innan – jag tycker ändå att jag har varit väldigt noga under min karriär med mat och kost och så, men det har man lärt sig nu, att man kan tappa ännu mer.

Träningarna är både långa och intensiva.

– Det kom som en chock i början, men man börjar vänja sig nu. Fysiskt är det en otrolig skillnad. Jag har gått ner fyra kilo och gått ner otroligt mycket i kroppsfett, vilket för honom i princip är kravet för att få spela. Ligger man inte rätt viktmässigt så får man knappt träna. Invägning varje morgon, ligger du inte rätt så får du höra det.

Finns det en risk att det blir en vikthets?

– Lite har det faktiskt blivit. Man tänker på allt, vad du än äter och vad du än dricker så tänker man på det. För mig tror jag att alkoholen är det som har tagit bort det, jag brukade ta en öl efter matchen och njuta, det har jag tagit bort här nu, så jag tror att det har hjälpt mest. Men som sagt, allt man gör och allt man äter – maten vi har på anläggningen är otroligt bra, de är otroligt noga med det också. Man tummar inte på någonting och det har gett resultat, det är glädjande.

Även sättet som matcherna spelas på är krävande. Pontus Jansson säger att han är van vid man-man-spelet från sin tid i Italien.

– Det har varit otroligt lärorikt det också. Man lär sig nya saker varje dag. Jag tror att en mittback i Championship springer i snitt nio kilometer per match, de senaste matcherna har jag sprungit 11-11,5, så det är en otrolig skillnad i hur han vill spela och hur han vill ha sina försvarare. Men det är saker som jag kommer att ta med mig under resten av min karriär. Det är otroligt mycket saker som jag har lärt mig bara under en månad med honom. 

Pontus Jansson kom sent till laget efter VM, och det tog några matcher innan han fick spela. I 3–0-segern mot Norwich gjorde han 90 minuter. Han talar om hur mycket han lär sig av Bielsa, samtidigt som tränaren är en ovan typ för svensken, och hans stil är inte helt enkel för Jansson att hantera. 

– Jag har alltid gillat att ha en nära relation med tränare och bolla idéer och så. Men man lär sig av det också. Man lär sig hela tiden saker i sin karriär. Jag hade föredragit att ha en nära relation med tränaren, men nu är det såhär med denna, och det finns för- och nackdelar för allt. Nu har jag inte spelat heller, och det har såklart också varit jobbigt, när man inte får en motivering. Jag fattar motiveringen själv, jag kom tillbaka så sent, men du har inte fått höra det, då blir det extra jobbigt. Sedan gläder man sig mer och mer med laget ju äldre man blir, man tänker inte lika mycket på sig själv. Men det har varit krävande för egen del också, man blir lätt frustrerad när man inte är i centrum och spelar och skiner varje match. Men så är fotbollen, det gäller bara att vara stark, och kriga när man får chansen, och det har jag fått, och tagit den också.

En annan del av Bielsas spel är att han detaljanalyserar motståndarna, och anpassar sig efter dem. Pontus Jansson säger att han fått siffrorna som tas fram skickade till sig.

– Jag kollade den här Manchester City-dokumentären, hur Pep (Guardiola) jobbar, det är otroligt likt hur Bielsa gör. Sedan vet jag inte vem som har snott av vem. Men det är otroligt lika influenser.

Pontus Jansson tänker redan på vad han själv kanske ska göra efter spelarkarriären.

– Det är en otrolig hysteri kring honom. Folk reser till matcher bara för att kolla på honom. Det säger en del. Jag är glad för att jag får jobba med honom på så nära håll som jag ända får göra, och i framtiden, eventuellt i en tränarkarriär också, så finns det delar som man kan ta med sig.

Skillnaden från förra säsongen är enorm med Bielsa.

– Det är otroligt mycket nytt. Otroligt lärorikt, varje dag lär man sig någonting nytt. Otroligt krävande. Det är långa dagar, intensiva träningar. Men det ger resultat. Det är samma spelare som förra säsongen, alla nyförvärv har suttit på bänken och väntat, i och med att de kom in så sent. Jag likadant. Att göra det här med de spelarna som var där förra säsongen, då vi var ett nedre-halvan-lag – nu leder vi serien och spelar bra fotboll, han ska ha kredd för det.

Läs mer: 

Durmaz har lagt VM-näthatet bakom sig: ”Här för att spela fotboll och ingenting annat” 

Biljettfiasko för landslaget – trots VM-succén

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.