Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/jens-littorin-det-brukar-jamna-ut-sig/

Fotboll

Jens Littorin: Det brukar jämna ut sig…

Andreas Alm borde tänka tillbaka på domsluten i matchen mellan Häcken och Hammarby, konstaterar Jens Littorin. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Visst går det att diskutera domare Glenn Nybergs bedömningar i Häckens match mot AIK, men glöm inte vad som hände mot Hammarby.

Det var upprörda känslor på Hisingen i helgen. Efter förlusten mot AIK konstaterade Häckentränaren Andreas Alm att hans lag har kapacitet att slå AIK – ”men vi kan inte slå AIK och domarna”.

Väl medveten om att det osade dålig förlorare om kritiken mot domare Glenn Nybergs beslut i samband med båda AIK:s mål, som gav seger med 2–1, fortsatte han: ”Jag tycker att domarna var dåliga.”

Rikard Norling förklarade i en tv-intervju att han inte ville bemöta Alms domarkritik, men tillade att ”det känns som déjà vu”.

Vad var det AIK-tränaren menade? 

Att Alm ofta klagar på domaren, eller tänkte han på att det inte var länge sedan ett annat Stockholmslag var inblandat i en annan match på Bravida Arena med omdiskuterade Nybergbeslut. Fast den här gången stod Häcken på den vinnande sidan efter att ha besegrat Hammarby med 2–0.

Vid 1–0-målet tacklade Paulinho omkull Mats Solheim vid sidlinjen, men tilläts fortsätta spela. Några minuter senare visade Nyberg rött kort för Mads Fenger efter att Hammarbyförsvaren krokat ihop med Alexander Jeremejeff.  Nikola Djurdjic hade svårt att förstå hur han kunde bli avblåst för ruff, när han i andra halvlek trodde sig ha ordnat kvitteringen.

Tre domslut som gick Häckens väg och banade väg för trepoängaren. Det finns nog ingen tillförlitlig statistik att luta sig mot, men det sägs att för och emot jämnar ut sig.

Det var intressant att höra Alm berätta om hur han brukar mejla domarna sina synpunkter efter matcherna. Han medgav att han ”varit jobbig” och sade att domarna slutat svara, men betonade att han tänkte fortsätta sitt brevskrivande. 

Om klimatet ska bli bättre är det förstås bra om kommunikationen kan förbättras och om även domarna kan diskutera sina insatser och erkänna sina fel.

Martin Strömbergsson kan det. 

I måndags sökte han upp Samuel Holmén efter matchen och sade förlåt. AFC-backen Adnan Kojics skosula träffade Elfsborgsspelaren rakt över ankeln inne i straffområdet och han tvingades linka av skadad. 

Någon avblåsning blev det inte – men däremot en snygg ursäkt.