Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/jens-littorin-domen-ar-en-personlig-tragedi-for-kindberg/

Fotboll

Jens Littorin: Domen är en personlig tragedi för Kindberg

Daniel Kindberg höll presskonferens i Stockholm timmarna efter att Ångermanlands tingsrätt meddelat sin fällande dom. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är inte lätt att vara djävulens advokat i framgångens stund, men fler än Skatteverket och en grävande journalist på Östersunds-Posten borde ha reagerat på Daniel Kindbergs dominans och sätt att bedriva affärer.

Ångermanlands tingsrätt har till stora delar gått på åklagarens linje när man fäller Daniel Kindberg och de två medåtalade i härvan kring flyttbilar, bluffakturor och Östersunds FK:s sponsormiljoner. Några åtalspunkter ogillas och de fyra års fängelse som åklagaren yrkat på för Kindberg anser tingsrätten ska vara tre, men det är av mindre betydelse.

Domen är ett stenhårt slag mot klubbens före detta ordförande och starke man. Den är också ett bevis för att en idrottsklubb måste vara transparent, vila på flera ben och inte låta sig förblindas av framgångarna.

Naturligtvis borde någon ha ifrågasatt hur Kindbergs gode vän i Sollefteå och hans lilla flyttfirma kunde pumpa in miljoner i sponsorstöd till klubben. Varifrån kom de egentligen? Men det är inte alltid så lätt att vara djävulens advokat i medgångens stund och när uppstickarklubben plötsligt står på samma fotbollsplan som Arsenal. 

Faktum är också att hela affären knappast hade avslöjats om det inte varit för Östersunds-Postens och reportern Linda Hedenljungs ivriga grävande samt för att Sollefteåmannen glömde att deklarera.

Kindberg och de medåtalade har hävdat att de arbeten som fakturerats verkligen har utförts, men även om åklagaren till slut fick backa på sitt påstående om att ”inga jobb utfördes”, menar tingsrätten det bevisat att den stora merparten av räkningarna var bluff och att Kindberg haft en brottsplan när han instruerade de andra om hur fakturorna skulle skickas.

Det är klart att det är lätt att förblindas av Daniel Kindberg. Han har ett övertygande sätt. Inför rättegången satt vi på ett hotell i Stockholm och han berättade om den häxjakt han ansåg sig utsatt för av åklagare och av medier. Han hade svar på allt, till och med de där anteckningarna som hittades på hans arbetsrum efter att han gripits och där det stod ”luftfaktura” och ”fördelning luft”.

Genom hela rättegången har han hållit huvudet högt, insisterat på sin oskuld och sagt sig vara övertygad om att han kommer att bli friad. Men inte ens de nya uppgifter som försvaret inkom med i sista stund och som gjorde att rättegången fick skjutas upp kunde rädda honom.

Domen är en personlig tragedi för Kindberg, som vid sidan av fängelse och näringsförbud också tillsammans med Sollefteåbon och Peabmannen ska betala cirka 14 miljoner i skadestånd och rättegångskostnader.

För Östersunds FK innebär den ännu mer dålig pr och ytterligare börda på skuldberget eftersom det redan krisande ÖFK-ägda bolaget Driftaren AB drabbas av en företagsbot på en halv miljon.

Domen kommer att överklagas.

Läs mer:

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse

Daniel Kindberg kommenterar domen: En rättsskandal 

Johan Esk: Som att en dopad idrottare får behålla medaljen 

ÖFK och Kindberg i blåsväder – detta har hänt