Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Fifa behöver miljarderna

Fifa-ordföranden Gianni Infantino tillsammans med bland andra Carlos Cordeiro, ordförande för USA:s fotbollsförbund, Decio de Maria Serrano, ordförande för Mexikos fotbollsförbund och Steve Reed, ordförande för Kanadas fotbollsförbund efter beslutet att de tre länderna tilldelas fotbolls-VM 2026.
Fifa-ordföranden Gianni Infantino tillsammans med bland andra Carlos Cordeiro, ordförande för USA:s fotbollsförbund, Decio de Maria Serrano, ordförande för Mexikos fotbollsförbund och Steve Reed, ordförande för Kanadas fotbollsförbund efter beslutet att de tre länderna tilldelas fotbolls-VM 2026. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

KOMMENTAR. Omröstningen om VM i fotboll 2026 var stort sett spel mot ett mål. Det fanns många miljarder skäl för Fifas medlemsländer att ge tävlingen till det förenade budet från USA, Kanada och Mexiko. När VM utökas till 48 lag fylls kassakistan ännu mer.

Efter alla mutmisstankar, avstängningar och andra problem som de kontroversiella besluten att lägga VM i Ryssland och Qatar skapade behövde Fifa lite lugn och ro. Därför var det en lågoddsare att VM 2026 gick till USA, Kanada och Mexiko, där USA kommer att arrangera en stor majoritet av matcherna.

Arenorna står i det närmaste klara, kommunikationerna är utbyggda och VM-turneringen om åtta år kommer att ge ett överskott på många miljarder dollar till ett Fifa som, efter sponsorflykt och de skyhöga rättskostnader som skandalerna runt förbundet skapat, behöver påfyllning i kassan. Det var naturligtvis lockande argument för många av de drygt 200 medlemsländer som nu fick vara med och avgöra i ett reformerat röstsystem. 

Det var först i sista stund som konkurrenten Marocko med sitt stora behov av nya arenor tilläts ställa sig på startlinjen och därmed var det inte så konstigt att det Internationella fotbollförbundets medlemmar satsade på ett säkrare kort och ett alternativ som få kommer att kritisera. Två tredjedelar stod på det förenade budets sida.

VM ska enligt ett beslut från i fjol utökas till 48 lag. Återstår att se om ökningen sker redan till Qatar om fyra år. Efter att frågan strukits från dagordningen vid Fifakongressen i Moskva meddelade ordföranden Gianni Infantino att ärendet kommer att beslutas senare av Fifas council (råd) men att det hur som helst kommer att behövas klartecken från Qatar först.

Till VM 2026, som blir det andra mästerskapet som delas och första som delas mellan tre länder, ska utökningen till 48 lag definitivt vara på plats. VM växte från 16 till 24 lag 1982 och 1998 till 32. Den här gången vill Fifa addera 16 lag i ett svep. 

Förbundet har alltid velat att fler länder ska få vara med i det som brukar betraktas som världens största idrottsshow och även här det finns förstås ekonomiska skäl. Fifas egna beräkningar talar om över 1,5 miljarder dollar i ökade tv- och sponsorintäkter.

48 lag skapar också sportsliga förändringar. Det föreslagna formatet är 16 trelagsgrupper, där de två bästa går vidare till slutspel. Det ger 32 lag i 16-delsfinaler.

Kritikerna talar om ett urvattnat mästerskap och menar att det tagits mer av politiska än sportsliga skäl. Lars-Christer Olsson, den svenske ledaren för EPFL, de europeiska ligornas sammanslutning, har sagt att förslaget är omöjligt att genomföra redan till 2022.

Gianni Infantino, som på onsdagen meddelade att han kommer att kandidera igen vid kongressen nästa år, har försvarat tillväxten och menar att de ökade intäkterna ska komma medlemsförbunden till godo. Mer pengar till fotbollen var som bekant ett av hans vallöften, när han kandiderade till posten 2016.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.