Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/jens-littorin-fotbollens-underbara-oforutsagbarhet/

Fotboll

Jens Littorin: Fotbollens underbara oförutsägbarhet

Bild 1 av 2 Varberg firar att laget är klart för allsvenskan.
Foto: Adam Ihse/TT
Bild 2 av 2 Varberg firar att laget är klart för allsvenskan.
Foto: Adam Ihse/TT

Det blev Hallands härliga helg. Distriktet får två lag i allsvenskan nästa säsong, men inget av dem heter Halmstads BK. Det är svårt att hitta en mer otippad nykomling i högsta serien än Varbergs Bois.

Superettan 2019 är historierna om idrottens underbara oförutsägbarhet och att det fortfarande finns plats den lilla klubben i de stora sammanhangen.

Nykomlingen Mjällby AIF ordnade sin plats i allsvenskan redan i förra omgången.

Det inte helt oväntade oavgjorda resultatet i regnet på Påskbergsvallen gjorde att man fick sällskap av Varbergs Bois.

Mjällbys comeback är beundrandsvärd.

Varbergs debut i högsta serien är sensationell.

Det är svårt att hitta ett lag som varit mer otippat. Förra sommaren satt klubbledningen i krismöten för att försöka balansera en kassabok där det saknades tre miljoner kronor för att klara elitlicensen. I sista stund klev ortens stora välgörare när det gäller idrottssponsring, snabblåneföretaget Cashbuddy, in och bidrog till att skuldfrågan kunde lösas.

När ekonomin var räddad återstod det sportsliga. Det blev förlust med 4–2 i första kvalmatchen borta mot Oskarshamn, men 2–0-segern räddade kontraktet med nöd och näppe.

Så när experttipsen vid upptaktsträffen i våras dök upp på storbildsskärmen på hotellet i centrala Göteborg var det det inte så konstigt att Halland hade ett lag på nedflyttningsplats och ett annan som vinnare.

Storebror Halmstad BK skulle ta hem serien och Varberg spåddes gå samma öde till mötes som sin halländska kollega i allsvenskan och åka ur. I lördags utförde Falkenberg en mindre bragd genom att hålla sig kvar och nu har HBK förpassats till tredje plats i distriktshierarkin.

Det är klart att man kan sätta frågetecken för kvaliteten på årets superettan. Samtidigt är det i den kommersiella fotbollens tidevarv befriande att ett lag med en av de tunnaste plånböckerna i serien kan nå framgång.

I fjol skakade tränaren och sportchefen Joakim Persson ihop en trupp av ett orutinerat gäng spelare med meriter från division 1 och 2. Med champagnen sprutandes i omklädningsrummet upprepade den gamle Malmö FF-spelaren och Italienproffset att han tyckte bedriften att hålla sig kvar i superettan i fjol var större än den man genomfört i år. Han menade det verkligen.

Hur långt det räcker i allsvenskan återstår att se. Men det är klart, kunde Falkenberg hänga kvar så skulle väl laget knappt fyra mil norrut på E6:an också göra det.

Varberg och Mjällby har valt rätt år att gå upp. Nästa år slår svensk elitfotbolls nya sexårsavtal värt 4,5 miljarder med tv-bolaget Discovery och spelbolaget Unibet in – en fördubbling jämfört med tidigare summa. Preliminärt kommer elitföreningarna i allsvenskan och superettan att få drygt 600 miljoner per år att dela på.

Det är mycket pengar för Halland och Blekinge. Likväl lär tipsen knappast gå i nykomlingarnas favör nästa säsong – heller.

Läs mer: Varberg klart för allsvenskan: ”Om Falkenberg klarade det ska väl vi”