Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Jens Littorin: Snaran drogs åt kring Sepp Blatter

Det internationella fotbollsförbundets ordförande Sepp Blatter avgår. Det meddelade han på en presskonferens på tisdagskvällen.

Blatter valdes nyligen om som Fifas ordförande, men flera skandaler har skakat om fotbollsvärlden den senaste tiden.

Sydafrika misstänks för att ha köpt röster i kampen om fotbolls-VM 2010.

Att maskera mutor som pengar till behjärtansvärda projekt har genom alla år varit ett populärt tillvägagångssätt i kampen om de stora mästerskapen.

Beskedet att Fifas högsta ledning distribuerade tio miljoner dollar från den sydafrikanska regeringen till Fifas mutavstängde före detta vice ordförande Jack Warner fick snaran att dras åt kring Sepp Blatter.

Warner kontrollerade i egenskap av ordförande i världsdelsförbundet Concacaf under många år ett stort antal röster i samband omröstningarna kring Fifapresident och var VM skulle förläggas.

Varken Blatter eller hans general­sekreterare Jérôme Valcke finns omnämnda i det åtal som amerikanska myndigheter presenterade i förra veckan, men utbetalningen ska enligt Fifa ha godkänts av Julio Grondona, den tidigare ordföranden i förbundets finanskommitté, som avled i fjol.

Grondona var under sina 26 år i Fifas exekutivkommitté en av Blatters närmaste bundsförvanter.

De tidigare okända uppgifterna om hur Sydafrika misstänks ha värvat röster för att vinna kampen om VM 2010 följer det korruptionsmönster som präglat omröstningarna kring stora evenemangs placering sedan kommersialismen i idrotten kom in på allvar.

Minns hur cheferna för kampanjen för att få vinter-OS till Salt Lake City 2002 smörjde medlemmar av den Internationella olympiska kommittén (IOK). Det ordnades universitetsplatser för IOK-medlemmarnas barn, bjöds på resor kors och tvärs över världen och sattes in frikostiga bidrag direkt in på pamparnas bankkonton.

”Vi gjorde bara som de gjorde i Nagano”, försvarade sig cheferna. I en rapport från 2006 bekräftade den japanska staden, som hade OS 1998, att man betalat ut miljontals dollar i mutor.

Att som i det sydafrikanska exemplet säga att pengar ska gå till utvecklingsprojekt för tredje världens idrott är ett populärt sätt att maskera den egentliga avsikten. När Stockholm sökte sommar-OS 2004 slöt Sveriges olympiska kommitté strax före omröstningen ”samarbetsavtal” med sex afrikanska länder. DN kunde 1999 avslöja att avtalen finansierades av Wallenbergs maktbolag Investor.

Afrikansk huvudman i uppgörelsen var Charles Mukora, kenyansk IOK-ledamot, som senare tvingades avgå på grund av sin inblandning i Salt Lake Cityskandalen.

Åklagare vid Riksenheten mot korruption inledde två förundersökningar mot OS-kampanjen, men båda lades ner i brist på bevis. Det gick bland annat inte att slå fast vem eller vilka som var mottagare av den väska full med dollarbuntar som en kurir åkte med till Lausanne dagen före omröstningen.

IOK har städat upp i sin organisation, vilket gjort OS-kampanjerna mer transparenta. Kraven på att Fifa nu ska göra detsamma växer, men förbundet har till exempel inte, trots starka krav, offentliggjort rapporten kring mutanklagelserna kring VM-värdarna Ryssland och Qatar.

Från brittiskt håll kom det nyligen krav på att Uefa ska bryta sig ur VM och skapa en egen turnering tillsammans med sydamerikanska lag. Det var svårt att se hur detta skulle bli verklighet eftersom Uefa inte stått enat i sitt motstånd mot Blatter. Tunga länder som Spanien, Frankrike och Ryssland, förstås, röstade för presidenten i fredags.