Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Jergander ny ordförande efter viss dramatik

Det blev viss dramatik på AIK Fotbollsförenings årsmöte. Jonny Jergander, 50-åring från Nacka, valdes till ny ordförande efter Johan Segui.

– Jag står inte i vägen för klubben, menade Segui i ett engagerat tal till medlemmarna innan valet skulle inledas. Jag hade gärna varit kvar som ordförande men det är okej att sitta i styrelsen. Det finns mycket arbete kvar att göra.

Mötet inleddes med en tyst minut för Roger Andersson, legendarisk materialförvaltare inom AIK ishockey, som avled natten mot torsdagen.

290 medlemmar hedrade Andersson med en tyst minut.

– I natt så miste vi en av de bästa, konstaterade fotbollssektionens ordförande Johan Segui.
Segui, som också är med i klubbens arenagrupp, berättade att AIK fortfarande arbetar för att se om man kan vara med och skapa en ny arena för klubben.

– Vi kommer aldrig kunna finansiera en egen arena, vi behöver byggbolag och en kommun med oss.

De skisser Segui visade upp var inte de allra senaste, det fick han inte, men visade ändå ett förslag som visade ett projekt av det större formatet.

– AIK kommer inte kunna äga arenan utan kan ingå i driftbolaget, menar Segui.

Frågan om att Friends arena vill lägga in konstgräs är något som Segui avfärdar med bestämdhet.

– Det står i kontraktet att vi ska lira på gräs, säger Segui.

AIK:s omsättning totalt ökade från 166 till 176 miljoner men vinsten minskade från tolv till en miljon kronor. En av förklaringarna är att klubben gav spelare elva miljoner i sign on-bonus.

Revisorerna påpekade att skatter ej hade betalts i tid under 2015 men fann ingen anledning att inte ge styrelsen ansvarsfrihet.

Lite mjukare frågor var också på tapeten. Att AIK ska vara återkommande i guldstriden, topp tre är i stort sett ett krav.

– Vi är besvikna för att vi missade guldet, säger sportchefen Björn Wesström. Vi tror vi har en ny plan på gång, en bättre plan. Vi är satans hungriga, vi kan bättre.

Lagkaptenen Nisse Johansson var också på plats och berättade lite om truppen. Några frågor från annars hyggligt aktiva medlemmar fick han inte.

Fakta: AIK Fotbolls styrelse

Ordförande:
Jonny Jergander,
nyval 1 år
Ledamöter:
Johan Segui, omval 2 år
Mattias Grundström, omval 2 år
Håkan Arvidsson, nyval 2 år
Petter Lindfors, vald 2015, ett år kvar
Per Carlsson, vald 2015, ett år kvar
Helena Sandermark, vald 2015, ett år kvar