Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/jimmy-thelin-om-tranarrollen-en-skold-som-tar-smallarna/

Fotboll

Jimmy Thelin om tränarrollen: ”En sköld som tar smällarna”

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin, här på träning med Pawel Cibicki och Gustav Henriksson, lovar att Elfsborg gör en bättre säsong än i fjol. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Elfsborg slutade tolva i allsvenskan och tränaren Jimmy Thelin medger att fjolåret var tufft.

 – Men vi tränare måste vara en sköld som tar smällarna när det inte går bra, säger Thelin.

Rätta artikel

Det var få tränare som var så ifrågasatta som Jimmy Thelin. Det var 41-åringen från Jönköping som skulle vända klubbens negativa trend.

Men det blev tvärtom.

– Vi slog väl i botten förra året, konstaterar Thelin.

Efter åtta omgångar hade Elfsborg skrapat ihop fem poäng. Thelin medger att han kände sig rejält pressad. 

– Men det viktiga är att man sprider ett lugn och kan samla ihop trupperna, blir det stress och panik då smittar det på ett negativt sätt.

Efter sommaren klättrade Elfsborg sakta upp från botten av tabellen innan man åkte på en rad uddamålsförluster.

Kritiken kom tillbaka, i det läget fick Thelin stöd av Anders Svensson, mannen som spelat 148 landskamper och är klubbens största profil genom tiderna.

– Anders är en jättestor karaktär och profil i Elfsborg och det är klart att det betyder något när han stöttar och säger att han tror på det vi gör.

Thelin medger att det var ett tufft första år i klubben.

– Det var en smäll, det var det. Vi hade en plan för vilka steg vi skulle ta som förening under tre år, det hade gått lite tyngre under några år. Nu finns förhoppningar om att vi kan ta oss tillbaka och alla jobbar för fullt för att Elfsborg ska vara med och slåss om Europaplatser igen.

Tränarna är i regel de som hängs ut först när det går dåligt.

– Vi är ytterst ansvariga och och det är också oss man riktar fokus på. Jag tror att det är bra för spelarna. Och när det går bra ska vi lyfta fram våra spelare för underhållningen ligger i att få se bra spelare. 

Thelin känner inte att han behöver ta hjälp utifrån för att klara av pressen.

– Jag har en bra stab, en familj och spelarna, det behövs inget extra.

Elfsborg har inlett årets allsvenska på ett övertygande sätt. Efter sex omgångar var laget trea med elva poäng, lika många som ettan Djurgården, tvåan Malmö och fyran Östersund. 

– För fem sex år sedan visste man vilka fyra lag det handlade om, nu är det åtta, nio lag som gör upp om platser högst upp, det har blivit en hårdare konkurrens och det krävs mer av oss om vi ska vara med i toppen.

Innan fystränaren Janne Mian, efter sex säsonger i Borås, vände tillbaka till Hammarby kritiserade han Thelins inställning till fysikträningen. 

– Fotboll är mer än så. Fysiken är viktig, precis som taktiken, allt är viktigt, det går inte att fokusera på en grej utan vi måste få med alltihopa, säger Thelin. 

Mian gick också ut med att Thelin ville förändra för mycket och för snabbt. Thelin vill inte ge sig in i ett ordkrig med Mian.

– Vi har en tydlig idé hur vi ska få Elfsborg att blomstra igen. Sakta men säkert ska vi etablera oss på den övre halvan och bli ett topplag igen.

Spelartappen inför säsongen var tunga. Viktor Prodell, Chinedu Obasi, Emir Bajrami, Alex Dyer och Ibrahim Dresevic hade alla lämnat.

Men in kom bland andra Simon Strand från Dalkurd och Pawel Cibicki, som Thelin tränade i Jönköpings Södra.

Jimmy Thelin tycker inte att han sticker ut hakan när han säger att Elfsorg blir bättre än tolva den här säsongen.

– Det kan jag lova.