Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Jobbig start på året för Hamrén

Mikael Ishak kvitterar mot Estland.
Mikael Ishak kvitterar mot Estland. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Knackigt spel, bara 1–1 mot Magnus Pehrssons Estland och dessutom en befarad knäskada på debutanten Kerim Mrabti.

Det kan man kalla en jobbig start på året.

Många fick chansen – förbundskaptenen Erik Hamrén bytte tio spelare innan det hela var över i Abu Dhabi – ytterst få tog den.

Emir Kujovic, som inget annat vill än att få ett kontrakt med en bättre klubb i Tyskland eller Italien, ska nog hoppas att det inte satt alltför många scouter och agenter på de glest besökta läktarna.

Först var han något sen i avslutet på Marcus Rohdéns djupledsboll. En försvarare hann emellan och styrde undan till hörna. Sedan bommade han från fem meter när han satte foten till ett misslyckat skott från förre klubbkompisen Alexander Fransson.

Lägen den allsvenske skyttekungen knappast skulle ha missat för några månader sedan, när han med sina 21 mål sköt IFK Norrköping till guldet.

Främsta bidraget i debuten var i stället defensivt, när han rensade undan på mållinjen sedan Karl-Johan Johnsson helt missat att boxa bort en estnisk hörna.

Det var, som väntat och förvarnat, ringrostigt lite varstans. Anton Tinnerholm och Emil Bergström hade riktigt jobbigt, slog bort bollar, kom galet in i dueller och bör nog radera den här kvällen på Armed Forces Stadium ur minnesbanken.

Landskamper i januari är högst sällan kryddade med något större underhållningsvärde. Förutsättningarna är ju som de är: spelare som kommer direkt från semestern och som spelar tillsammans för första gången som kollektiv. Det är som det är och blir som det blir.

Debutanten Alexander Fransson visade ett och annat, liksom Marcus Rohdén, men den som övertygade mest var Gustav Svensson. Om någon tog ett kliv mot en plats i Erik Hamréns trupp till landskamperna i mars (Tjeckien hemma och troligen Turkiet borta) var det IFK Göteborgs centrale mittfältare.

Rak och enkel i sitt spel, knappt ett misstag.

Sedan kom byteshysterin direkt i andra halvlek. Hamrén plockade ut Tinnerholm (Emil Salomonsson in), Adam Lundqvist (Pa Konate), Rohdén (Nicklas Bärkroth), Viktor Claesson (Kerim Mrabti), Kujovic (Mikael Ishak) och Christoffer Nyman (Gustav Engvall).

Ett helt misslyckat byte kom kort senare. Sebastian Eriksson klev in för Fransson och började med en galen passning till stabbige Bergström.

Albert Prosa tackade och tog emot.

Ett olyckligt byte gjorde Mrabti. Djurgårdens mittfältare vred sig i plågor efter en duell och drabbades av en befarad knäskada.

Det gav Gif Sundsvalls Joakim Nilsson dryga 20 minuter i debuten.

Trots – eller tack vare – alla byten jobbade Ishak in kvitteringen efter förarbete av Engvall.

Ishak styrde in 1–1 via Sebastian Erikssons skott och Randers anfallare var sedan också nära att avgöra på tilläggstid med en nick i ribban.

Med några minuter kvar fick också Linus Wahlqvist sin debut.