Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-croneman-beskrivningen-av-fansens-stormning-ar-det-mjakigaste-jag-last/

Fotboll

Johan Croneman: Beskrivningen av fansens stormning är det mjäkigaste jag läst

AIK-fans rusade inför förlängningen av onsdagens Champions League-kval-match mot Maribor mot bortaklacken för att ta tillbaka en stulen banderoll. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

DN:s sport-i-tv-krönikör Johan Croneman slås av stämningen på de svenska kvalmatcherna till kvalet i de europeiska fotbollscuperna, men förstår inte varför AIK på sin hemsida inte har en hårdare ton mot de supportrar som inför förlängningen mot Maribor i onsdags genomförde en rusning mot bortaläktaren.

”Det var nog det mest mjäkiga jag lagt ögonen på i dylika sammanhang”, skriver han. 

Det skulle förvåna mig om inte AIK straffas stenhårt av Uefa efter rusningen mot Mariborklacken i Champions League-kvalet i onsdags. Malmö fick över 700 000 i baken för bengalbränder under matcherna mot Chelsea i våras. Det är bokstavligt talat uppeldade stålar. Vem anser sig ha råd med det? Vilken satans belastning för klubben.

När matchen på Friends inleddes i veckan messade jag till en god vän på plats: ”Magisk jäkla stämning”. Och det var det. 

Det är något speciellt med de här Europamatcherna. De största svenska fotbollsstammarna är som bekant sammansvetsade utöver det vanliga … Europamatcherna skapar ytterligare en dimension. Om och när Hammarby tar sig fram till kvalgrytorna är jag övertygad om att ett fullsatt Tele2 kan snäppa upp det hela ytterligare. Malmös och AIK:s publik gick rätt igenom rutan i veckan. Respektingivande. Roligt. Viktigt.

Och AIK var värda mer – men Europaspelet straffar också varje litet misstag. Förspelet till Maribors reducering bestod av en räcka små misstag som ledde fram till den där, som det kändes, helt onödiga hörnan. Minst sagt ödesdigert.

Sportjournalistkåren är som bekant, och en smula begripligt, urless på att ägna sig åt att kommentera bengaler, handgemäng, supportertjafs – och klubbarna hukar som vanligt.

Jag förstår om AIK vill avvakta en ”internutredning”, men den text man efter stormningen lade upp på sin hemsida var nog det mest mjäkiga jag lagt ögonen på i dylika sammanhang. Komplett överslätande.

Man beskrev stormningen som en ”incident” och dessutom en ”olycksam” sådan. Och när det kom till själva utredningen så verkade man vilja lägga mest fokus på hur några Mariborsupportrar hade lyckats ta sig upp på den övre sektionen, ovanför Norra, för att stjäla en banderoll.

Jag tycker att ordvalet och beskrivningen av händelsen i den här texten är genomfalsk – och feg – framför allt när man kallar de maskerade unga männen för ”delar av publiken”. Det är riktigt illa.

Undrar just om den stora majoriteten på läktarna skulle beskriva det på samma sätt: Att det var en del av dem som maskerade sig och gav sig iväg över hela plan.

Jag tycker ordvalen och valörerna i de här sammanhangen är oerhört viktiga.

Jag läste i veckan igenom flera AIK-forum på nätet där man diskuterade både matchen och stormningen, det finns givetvis en gigantisk läktarmajoritet som stenhårt tar avstånd från det inträffade, och många frågade sig givetvis: Hur kunde de efter ”incidenten” lugnt få återvända till sina platser, på andra sidan plan…?!

Ett gäng sömniga kravallpoliser dök upp när det hela var över. Det spred ett särskilt löjes skimmer över det hela.

Att det inte hände något mer allvarligt den här gången är ju knappast en förmildrande omständighet – den lilla Mariborklacken (som kollektivt tog av sig i bar överkropp vid ett tillfälle) bestod knappast av ett gäng korgossar, och vad hade hänt om de varit tio, tjugo eller trettio gånger så många? Som attackerats av betydligt fler maskerade hårdföra…?

Jag tror dessutom att Mariborspelarna gynnades starkt av att få ytterligare fem minuters vila inför förlängningen.

När man går från den allsvenska vardagslunken till Europaspel märker man också tydligt att domarna tillåter betydligt tuffare spel – allsvenska matcher är inte sällan sönderblåsta av domare som gärna ser sig spela egen viktig roll. Jepp, det är en rätt grov anklagelse, men hur skall man annars tolka det att efterspelen till de allsvenska matcherna inte sällan har en domare i fokus? För att inte säga ofta.

Europamatchernas domare är dessutom betydligt tuffare mot spelare som protesterar mot varje domslut, i allsvenska matcher kan varenda litet domslut mötas av spelare som ligger i gräset och bankar och skriker, eller hoppar fyrfota på stället.

En hel del spelare, och även många svenska domare, kallar detta för ”dialog”. Att vi i publiken är enögda, färgblinda och allmänt korkade, och blundar för både det ena och det andra är ju helt i sin ordning, det tillhör våra privilegier som publik och supportrar, domare och spelare bör uppträda med ett mer värdigt stoiskt lugn.