Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Varför måste även äkta glädje regisseras?

Spelarna stormade studion efter VM-playofftriumfen mot Italien. Behövdes ett regisserat firande? undrar Johan Croneman.
Spelarna stormade studion efter VM-playofftriumfen mot Italien. Behövdes ett regisserat firande? undrar Johan Croneman. Other: Petter Arvidson/Bildbyrån

”En alternativ sanning? Eller kanske rentav en alternativ lögn?”. I veckans Sport i tv-krönika ifrågasätter Johan Croneman Discoverys förklaring till stormningen av studion efter VM-playoffmatchen.

Stormningen var bara klimax när kanal 5 slog ett ”praktfullt svenskt rekord i att släppa alla journalistiska ambitioner”.

”Det går inte att regissera nationell yra av det här slaget”, menade Discovery och Kanal 5 efter det att den ”spontana” stormningen av kanalens studio på innerplan efter Italien-Sverige i måndags visade sig vara just regisserad av kanalens producenter.

Och det har de ju helt rätt i, eftersom det var precis det som man gjorde, bad spelarna att utföra ”stormningen” - det gick sedan bara ett dygn innan allt uppdagades som fejk.

Var detta alltså en så kallad alternativ sanning? Eller kanske rentav en alternativ lögn?

De skrattade bort saken, många av er ger säkert blanka fan i vilket - själv drabbas jag av samma olustkänsla allt oftare: Måste allt riggas? Vari låg just den nödvändigheten, just den här kvällen…?

Var de svenska spelarnas stora glädje (som inte en blind tog miste på) inte tillräckligt tv-mässig?

Kanal 5 tyckte att den där stormningen i Köpenhamn efter playoff-matchen mot Danmark för två år sedan var så rolig att man ville göra det igen.

Vilket redaktionellt nytänk, måste man ju ändå tillstå.

Kanal 5 slog också redan innan denna händelse ett praktfullt svenskt rekord i att släppa alla journalistiska ambitioner. I stället var det på med hela hejarklacksutstyrseln från första sekund av denna maratonsändning (började 16.00 på eftermiddagen), och Karin Frick ledde sedan hela tv-supporten så till den milda grad att jag mot slutet tyckte uppriktigt synd om en riktig sportjournalist som till exempel Simon Bank (han borde bara ha marscherat ut ur bild). Karin Frick lade i stället mot slutet armen om honom innan vi slapp pinsamheterna och jag har nog undermedvetet (alternativ medvetet) förträngt hennes avrundning av sändningen. Bank såg ut som han skulle dö vilken sekund som helst.

Vore det inte förresten mer tv-mässigt om man nästa gång helt befriade sig från de traditionella rockarna och kostymerna? Tänk er Frick, Bank, Hasse Backe och Niklas Jarelind (alternativ hejarklacksledare) i stället klädda i gula landslagströjor, de blåa shortsen, strumpor, benskydd, fotbollsskor, hela middevitten - ”en kongenial koppling” som vi brukar säga på kultursidorna. De är ju ändå en del av laget, eller hur?

Olust, skrev jag precis. Obehag också. Exakt allt skall som sagt riggas, matcher, domare, resultat, så varför inte också spelarglädje - och givetvis all typ av information. När Zlatan vill fortsätta göra bilreklam, dold bakom ett nyinstiftat pris, gör han det givetvis också bakom alternativ journalistik. Man beställer helt enkelt fram en intervju och en intervjuare med supercred (Jan Gradvall), och så kommer man väl ungefär överens om vad som skall sägas och vilket budskap som skall trummas ut - ju mer det liknar journalistik desto bättre. Fanns det krav på hur ofta bilföretagets namn skulle nämnas i intervjun?

Nej, jag vet, vi bryr oss inte längre. Det kallas alternativt engagemang.

Den danske förbundskaptenen Åge Hareide vägrade efter segern mot Irland prata med en irländsk tv-journalist, efter det att samme journalist efter den första matchen vågat påstå att den mållösa tillställningen hade varit en dålig fotbollsmatch (den var usel). Vågar man vara det minsta kritisk: Försvinn! Åge bör i fortsättningen betala cash för de rätta frågorna!

Till och med timide Janne Andersson, som talar med medier som ingen annan på hans post gjort på femtio år, lackade ur på italienska journalister som ställde frågor om en Zlatan-comeback. Det var kanske inte så kul, håller med, men säg att Zlatan gör comeback nu i november/december.

Janne: Du kommer få frågan, flera gånger per dag, ända fram till VM. Kanske lika bra att redan nu bestämma sig för hur det känns?

Zlatan (alternativ förbundskapten under Hamrén) lär enligt ryktet redan ha bestämt sig för en comeback i blågult. Han behöver inte ens bli uttagen.

Hur vill Janne Andersson ha det? Hans första stora kris på nya jobbet? Spännande fortsättning följer.

Lista.Tre tv-ord i veckan

Ringde…
…italienske förbundsordföranden upp Uefa-basen och klagade på domarna efter Sverige-Italien? Jag likställer det i så fall idrottsjuridiskt med en muta.

Och väldigt få…
…verkade reagera ordentligt. Infantino måste få frågan.

Vinterstudion…
…från sprinten i Gällivare på lördag. Jag kokar över av spänning.

Lilla Sportspegeln…
…läggs ner. Barn & unga kan man ju alltid spara in på, eller hur?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.