Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

AIK var lysande på konstgräset

AIK:s Johan Blomberg och Kristoffer Olsson.
AIK:s Johan Blomberg och Kristoffer Olsson. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Tack och lov för konstgräs.

Tack vare underlaget fick vi ett bra derby. Hammarbys målvakt räddade en poäng. AIK förlorade två. 1–1.

För Hammarby var det första derbyt med Nya Bajen. Det blev en match som skapade oroande framtidsfrågor.

För AIK var matchen en typisk bild av lagets 2017. Lysande spel på konstgräs. Stort övertag i matchen. Ändå ingen seger och också här en framtidsfråga:

Hur ska AIK få till en hemmaplan som gör att laget kan spela så här bra hemma?

Samtidigt i Örebro. Hammarbys gamla derbyhjälte Nahir Besara sänkte Malmö på tilläggstid. Malmö bjöd in lagen bakom. AIK missade den bjudningen.

Djurgården har nu en chans att ”bara” vara sju poäng efter ledande Malmö vid seger i måndagens bortamatch mot IFK Göteborg.

Ni minns hur derbyna med AIK, Djurgården och Hammarby inblandande brukade vara.

Hjärta och smärta. Tacklingar och tempo. Knäckta benskydd och glidtacklingar som slaktade reklamskyltarna. På ett gräs och ett underlag bara en Tipsextra-älskare kunde gilla och spel därefter.

Publiken var magisk redan då. Det var ju i 08-derbyna fansen skapade den våg allsvenskan fortfarande lever på.

Publiken, 29 306 åskådare, var suverän den här söndagen också. Tempot skyhögt.

Mycket annat var annorlunda nu och det mesta var bättre än förr och den största förklaringen är underlaget. För ett par veckor sedan halkade och snubblade spelarna i AIK och Djurgården omkring på Friends naturligt svaga matta.

Nu kunde Hammarby och AIK öppna alla spjäll och starta så bra som spelarna kan. De första 20 minuterna var fantastiskt fin fotboll.

Hammarby ställde för första gången upp med sitt remejkade lag i ett derby. Hammarby har Bajen-historiskt en sensationell derbystatistik sedan återkomsten i allsvenskan. Johan Persson, Erik Israelsson, Philip Haglund, Joseph Aidoo har varit centralfigurer och Kennedy Bakircioglu har haft tankarna och fötterna.

Det nya, mindre, lättare och mer tekniska Hammarby påminner en del om tidigare års upplagor av Djurgården. Och alla som vet hur det är med Djurgården och derbyn vet att Djurgården ofta startar bra men inte vinner.

Pa Dibba gjorde 1–0 efter att Maumer Tankovic tacklade Stefan Ishizaki hårt och kunde fått en frispark emot sig. I stället såg Leo Bengtsson till att Pa Dibba blev fri och gjorde mål i tolfte minuten.

Det målet borde Oscar Linnér ha tagit. Precis som Johan Wiland borde tagit kvitteringen.

Tankovics ungdomskompis Kristoffer Olsson satte en (billig) frispark vackert när Wiland tagit ett steg bort från platsen som just varit hans.

Å andra sidan hade Hammarby utan tvekan åkt på årets första derbyförlust om inte Johan Wiland gjort en så stark söndag.

Kvitteringen var minst sagt rättvis. Henok Goitom hade tidigare två jättelägen i första halvlek.

AIK visade under den halvleken upp sin kreativa konstgräsfotboll i all sin prakt. Daniel Sundgren ägde sin kant så bra att Leo Bengtsson bara fick spela 45 minuter. Kristoffer Olsson styrde mer och mer från sin tillbakadragna utgångsposition på mittfältet. Johan Blomberg var ständigt spelbar, ständigt i rörelse, tänkte ständigt rätt.

Till skillnad från Hammarbys Tankovic. Att Jiloan Hamad blir bättre 2018 kan Hammarbys fans räkna med trots att väldigt lite hände den här matchen också. Att Tankovic slutar att ta felbeslut ska de inte vara lika säkra på.

Mot AIK slarvade Tankovic bort två bra kontringslägen i första halvlek och i andra halvlek gjorde Pa Dibba en imponerande insats med en enmanskontring. När bollen kom till Tankovic på straffområdslinjen dog allt.

Pa Dibbas startplats har hamnat i fara sedan Sander Svendsen kom till Hammarby. Norrmannen blev skadad på sista träningen före derbyt, det garanterade en plats i startelvan för Dibba och Hammarbys anfallsspel bestod i stort sett bara av långa bollar mot Dibba. Han klarade sitt solouppdrag bra.

Det här är det lag och den trupp som ska ta Hammarby in i framtiden, till skillnad från nyss när tränaren Nanne Bergstrand ville spela framtidens fotboll.

För AIK är framtidsfrågan underlaget.

Det kommer inte att läggas konstgräs på nationalarenan Friends. Det gör att det här är fakta som ger huvudvärk inför 2018.

Hemma på Friends tveksamma gräs har AIK i år 14 poäng på elva matcher. Borta har laget 23 poäng på elva matcher. Och på konstgräs har AIK nu fyra segrar, två oavgjorda och ingen förlust.

Den andra halvleken blev inte alls lika bra som den första. Mest för att Hammarby inte hade något spel alls. Allt Bajen hade var en plan att försöka försvara och behålla den poäng laget trots allt hade. Den höll.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.