Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Albin är viktigare än Zlatan i VM

Albin Ekdal under första mötet med Italien – innan åkte på en ny skada.
Albin Ekdal under första mötet med Italien – innan åkte på en ny skada. Foto: Jonas Lindkvist

MILANO. Sverige behöver en dirigent i VM och nej, det blir knappast Zlatan Ibrahimovic.

Jag ser gärna att Zlatan är med i en biroll men mycket viktigare är att nyckelspelaren Albin Ekdal blir hel.

Förmiddag efter kvällen före.

Svenska spelarhotellet Principe di Savoia doftar lyx i korridorerna. I en loungedel har jag snott åt mig en yta för att skriva det här. En filmaffisch hänger på väggen.

”La Dolce Vita”.

Lyx och det ljuva livet är inget som symboliserar förbundskapten Janne Andersson, hans ledarstil, hans landslag.

Janne Andersson firade kvalbragden (jag har ångrat mig, det ÄR den allra största i svensk fotboll) med att städa upp i omklädningsrummet. Bilden har blivit viral.

Ordning och reda och VM i sommar.

Han ville visa att det ska vara respekt för dem som jobbar med att städa efter de rika spelarna. Bilden visar den raka linje från hur Andersson var när han förr i tiden stod i regnvåt overall efter en flicklagsmatch i något gräsluktande omklädningsrum i utkanten av Halmstad, till hur han med kostym i San Siros inre njuter av att ha tagit Sverige till VM.

Utanför hotellet står spelarbussen. Första dagen som VM-klar kommer Andreas Granqvist med rappa ben och rakad skalle. Ett löfte från tidigt i kvalet hade medspelarna inte glömt.

Om bilden med städ-Janne visar hur Andersson är så visar Andreas Granqvist hur det anderssonska laget är.

Han är ansiktet, symbolen, grunden. När Granqvists betydelse kom upp på presskonferensen var Janne Andersson nära tårarna.

Och lagkaptensbindeln sitter gjuten på ”Granen” oavsett om Zlatan Ibrahimovic kommer tillbaka.

Om Zlatan är frisk och vill så ska han självklart med till VM. Då är då, nu är nu. Ska Zlatan med igen måste han nu ner på alla andras nivå. Han måste bli en i mängden. Det där är en ledarfråga och den kommer Janne Andersson inte att ha problem med. Han skulle aldrig tillåta att landslaget blir Zlatan-show igen.

Förut var ”tillsammans” ett ord som ekade tomt. Nu är det så starkt att spelarna själva skämtar om att de borde bilda ett klubblag. Jag har följt landslaget på nära håll i över 20 år och har aldrig upplevt en så stark vi-känsla tidigare.

Den byggdes med revanschlust i fogarna. Det här är spelare som varit bortglömda, uträknade, ifrågasatta tidigare. Nu blev de nyckelspelare. Det här är spelare som skulle bära att landslag när stjärnorna slutat och Sverige var dömt att misslyckas. 

Zlatan kanske inte är en 90-minutersspelare till VM men om kroppen håller för 30 minuter vore det en hyfsad avbytare att kunna kasta in.

Landslaget har visat att det klarar sig utan Zlatan Ibrahimovic. Det har tyvärr också visat att det har svårt att klara sig spelmässigt offensivt utan Albin Ekdal.

Sveriges spel var i höst som bäst i den första halvleken mot Italien. Det var enda gången efter sommaren Ekdal spelade utan att vara hämmad.

Att Sverige ordnade VM-biljetten trots att Ekdal blev skadad gör bara bragden ännu större. Till VM behövs han för att Sverige ska få till mer av ett eget spel. Andersson var dagen efter bragden optimistisk när det gäller Ekdals rygg. Jag är mer pessimistisk när det gäller Ekdals allmänna skadeproblem.

Därför hoppas jag att Oscar Hiljemark har en bra vinter och vår i Grekland. Hiljemark har hamnat i Anderssons kyla men behövs i värmen igen.

Jag hoppas också att Jakob Johansson får en lyckad rehab i Grekland. Jakobs mål tog Sverige till VM. Jakobs svåra knäskada är molnet över det svenska landslaget.

Sverige kommer inte att vara favorit mot någon i VM. Sverige kommer inte att vara ett lag någon vill möta i VM.

Det blir så när man sett till att både Nederländerna och Italien har semester när VM avgörs.

Till sist: Daniele de Rossis långa landslagskarriär slutade på avbytarbänken. När Sveriges spelarbuss skulle lämna San Siro klev De Rossi på och gratulerade de svenska spelarna till framgången.

Sånt kallas klass.

Till sist 2: Guldbollen till ”Granen” och Bragdguldet till herrlandslaget i fotboll. Enkla val.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.