Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-allsvenskan-2019-kom-med-fenomen-som-kommer-att-pragla-framtiden/

Fotboll

Johan Esk: Allsvenskan 2019 kom med fenomen som kommer att prägla framtiden

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand. Foto: Beatrice Lundborg

Det sämsta med årets allsvenska? Den tar slut nu. Under alla fotbollshelgons härliga och helvetiska nervlördag ska allt avgöras.

Men det kommer mera. 2019 var året när de stora klubbarna drog ifrån och allsvenskans framtid blev nutid.

Allsvenskan 2019 har varit ett underbart galet guldrace. Tre tungviktare är med ända in i kaklet. Djurgården, Malmö, Hammarby kan vinna guld.

Allsvenskan 2019 har varit en vidöppen följetong i kampen kring strecken. Fyra lag hänger mot repen och riskerar direkt nedflyttning. Kalmar, Falkenberg, Sundsvall, AFC Eskilstuna kan känna falluckan öppna sig.

Årets allsvenska har varit Marcus Danielsons lyft och Markus Rosenbergs avsked. Det kändes inte märkligt att Danielson tog chansen direkt när han fick den i landslaget. Med tanke på vilken lysande ledare tuffe Rosenberg blivit känns det märkligt att han tidigare inte tog någon av alla chanser han fick i landslaget utan ständigt vek ner sig.

Allsvenskan 2019 har varit reservmålvakter och tonårsaffärer.

Djurgårdens Tommi Vaiho och Hammarbys Davor Blazevic har klivit ut ur skuggorna, in i mål och klarat betydligt större roller än de förmodades få.  

Hammarbys 18-åring Kossounou Odilon och IFK Göteborgs 17-åring Benjamin Nygren hann knappt komma in i allsvenskan innan de flög iväg i rekordaffärer. Summor som nämnts är mellan 30 och 50 miljoner kronor.

Allsvenskan 2019 har varit supportrars pyroteknik och polisens villkorstrappa. Aldrig förut har läget mellan parterna känts så infekterat.

Det har varit rättegången mot Daniel Kindberg i Östersund och hotet om matchfixning som är större längre ner men även finns högst upp.

Allsvenskan 2019 har varit Billborns Bajen som satt allsvenskt målrekord och visat upp en fotboll där anfallsvågorna har sån fart och variation att det sköljer över motståndarna. Samtidigt har det varit Norlings Gnaget där inte ens försvaret höll ihop.

Det har varit Djurgårdens två radarpar. Tränarna Thomas Lagerlöf/Kim Bergstrand och centrala mittfältarna Fredrik Ulvestad/Jesper Karlström. Djurgården lyckades inte ta en enda derbypoäng men är nu bara en enda poäng från ett skrällartat SM-guld. 

De där paren har skapat ett anmärkningsvärt lugn som spridit sig på och utanför planen. Det kan vara guld värt den avslutande rysarlördagen.

Allsvenskan 2019 kom också med tre fenomen som kommer att prägla framtiden. Hur spelare och ledare ska hantera sociala medier. Hur psykisk ohälsa kommer att bli vanligare att prata om. Och hur ökade klassklyftor skapar en mer skiktad serie.

När Henrik Larsson hoppade av tränarjobbet i Helsingborg hänvisade han till påhopp på sociala medier. Att sociala medier kan vara verbala avlopp är ett globalt fenomen och varje offentlig person måste bestämma om man ska vara med och hur.

Lagerlöf i Djurgården har helt valt bort sociala medier och det kommer fler att göra. Andra allsvenska profiler triggas av känslorna de kan skapa med olika inlägg.

När Simon Thern gick ut och berättade hur en virussjukdom utvecklats till svår ångest följde han en rad av spelare i Sverige och internationellt som pratat om psykisk ohälsa.

Att det var profilen med den levnadsglada blicken, de snabba replikerna och det stora energifältet som gick ner för räkning var en påminnelse om att alla kan drabbas av känslan Thern beskrev som att ”någon klubbar ner dig med ett basebollträ”. 

Förhoppningsvis kan det hjälpa fler i och utanför fotbollen att inse när de måste pausa och söka hjälp.

Mest av allt var 2019 året när topplagen vann lätt mot bottenlagen. Det blev året då storstadslagen överlag levde upp till sina resurser och skapade klassklyftan som bara varit en tidsfråga.

Elfsborg tog mellan 2006-2012 två guld och var alltid topp-fyra. Under elva år fram till 2016 var laget bara sexa en gång, annars alltid högre.

Lag som Elfsborg, Örebro, Kalmar, Östersund kan säkert sticka upp ett eller två år men att lag från en stad med sådan storlek ska prenumerera på topplatser är fullständigt osannolikt. 

Av de sju första lagen i årets allsvenska kommer sex från Stockholm, Göteborg och Malmö. Att stora lag från stora städer kör tuffa titelrace lär vi få ser mer av. De kommer att ha bättre förutsättningar att ha råd med de breda trupper som krävs.

Bara IFK Norrköping slog sig in i årets storstadsdominans. Så länge klubben kan sälja spelare för mångmiljonbelopp kommer laget att vara med i den översta toppen.

Nu har Norrköping en huvudroll när guldstriden ska avgöras. En hemmaseger mot Djurgården öppnar upp för Malmö och Hammarby. Vi tretiden på lördagen vet vi hur dramat i topp och botten slutat.

Läs mer:

Guide: Så avgörs allsvenskan 2019

Mohamed Buya Turays tuffa tid

30 senaste årens skyttekungar – så gick det sen

Tankovic: Ingen annan tränare har fått mig att njuta såhär