Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Biljetten till Ryssland finns där, det är bara att ta den

Sverige tog en övertygande seger.
Sverige tog en övertygande seger.

Luxemburg var nedsläckt för länge, länge sedan när tusentals mobiltelefoner lyste upp läktarna.

Det var ett vackert sätt att fira kvällen när Sveriges spelare och supportrar skapade historia tillsammans.

Fyra mål av Marcus Berg, en bergsäker seger och uppgiften utförd. När det är nästa fullsatta folkfest på Friends kommer det att vara en betydligt värre kvalrysare.

Klockan är på väg mot åtta kvällen 7 oktober 2017. Svenska spelare och svenska fans tackar varandra. De har sett till att det blev historiskt både där uppe och där nere.

50.022, fler har aldrig sett Sverige spela på Friends. 8-0, Sveriges herrlandslag i fotboll har aldrig vunnit en kvalmatch så stort.

Luxemburg hade varnat oss, 0-0 i Paris. Det här kunde bli en svår kväll. Det blev löjligt lätt.

Spelarna och fansen. Tillsammans var de starka. Tillsammans var de - för att citera Herr Hamrén - jävligt starka.

Sju år efter att Sverige blev kölhalat i Amsterdam är det dags att åka dit igen.

Då red Erik Hamrén och hans landslag in på höga hästar i början av ett kval, trodde att de skulle slå det som kallades Holland då med deras egen stil. Det gick åt h-e.

Nu åker Janne Andersson och hans landslag lugnt och sansat ner till Amsterdam i slutet av ett kval. Kan bli kölhalat och ändå få kvala vidare. Motståndaren ska kallas Nederländerna nu och vi har ett svenskt landslag som vet sina styrkor och svagheter.

Hade inte Sverige såsat till det i Sofia – nej, jag kan inte släppa den totalt onödiga förlusten mot Bulgarien – hade det redan varit helt klart att Sverige slutar sämst tvåa i gruppen.

Dessutom hade Sverige då toppat gruppen nu och med sin fina målskillnad åkt till Amsterdam för att vinna och säkra en direktplats till VM.

Nu kan Sverige förlora med sex mål mot Nederländerna utan att bli av med andraplatsen. För att Sverige ska kunna vinna gruppen måste Frankrike tappa poäng mot Belarus hemma.

Bollen är rund, allt kan hända, Belarus var nära att ta poäng av Nederländerna och bla, bla, bla.

Inget av det där lär hända.

Biljetten till Ryssland finns där. Det är bara att ta den.

Och en sak är redan klar. En sak som är värd att hylla.

Sverige startade kvalet i den näst svåraste gruppen, bara den med Spanien och Italien såg tuffare ut. Sverige startade hösten 2016 utan pensionerade Ibrahimovic, Källström och Isaksson.

Ändå står Sverige nu 13 månader senare i ett läge där Sverige har hela sitt VM-öde i egna händer, vid egna fötter. Biljetten till Ryssland finns där. Det är bara att ta den. På något sätt.

Det första målet mot Luxemburg kom efter en billig straff men sedan var det rena motorvägen.

Det finns mycket att hylla men som vanligt (förutom den där Sofia-matchen) när det gäller Anderssons landslag är det laget och inställningen som förtjänar de största hyllningarna.

Det var fullständigt fokus från första till sista minuten. Det fanns spelare som passade fel och missade målchanser men det fanns inte någon som slarvade en enda sekund i arbetet för laget.

Förra gången det slogs publikrekord här var det Zlatan Ibrahimovic som gjorde fyra mål. I en annan tid, med ett annan landslag gör Marcus Berg fyra mål när publikrekordet putsas.

Det var en folkfest med familjeprägel. Området kring Friends var redan timmarna före matchen fyllt av barn och föräldrar. Många kanske var på en landskamp för första gången. Med risk för att de får en skev verklighetsuppfattning (Andreas Granqvist gör inte alltid två mål) lär många vilja komma hit igen och därför var segern lika viktig för den korta som långa framtiden.

Efter Zlatans avsked fanns farhågor att publikintresset skulle svalna och att Friends skulle stå där som ett överdimensionerat skrytbygge. Det nya landslaget har skapat ett nytt intresse och Friends lär fyllas om en månad igen.

Luxemburg gjorde en imponerande insats mot Frankrike. Nu tappade laget lusten tidigt mot Lustigs lag och 8-0 borde blivit tvåsiffrigt.

Men det var inte bara segern som var stor och stensäker. Kvällen hade andra viktiga detaljer.

Som att ingen spelare blev skadad och att Mikael Lustigs vad höll. Med sina svepande långbollar snett eller rakt har han legat bakom tidiga, viktiga mål i Sveriges två senaste segrar. Tyvärr kan jag inte tänka mig att Lustig får lika mycket tid och plats att slå de där bollarna mot bättre lag senare i höst.

Och som det där att ingen ny svensk blev varnad. Varningsläget är redan illa som det är. Med tanke på att Sverige kan förlora stort i Amsterdam hade det varit lika bra att ha ett par avstängningar nu för att slippa det hotet inför play off.

Innan Janne Andersson gick av planen tackade han publiken. De lär snart ses igen.

Allt talar för att Sverige spelar play off till VM-slutspelet här i november. Jösses, vilket tryck det lär bli på biljetterna då.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.