Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Johan Esk: Blatter ljög in i det sista

Under en presskonferens på tisdagskvällen meddelade Sepp Blatter att han avgår som Fifa-president.
Under en presskonferens på tisdagskvällen meddelade Sepp Blatter att han avgår som Fifa-president. Foto: Ruben Sprich/Reuters

Krönika. Till sist blev skandalerna så många och stora att skiten stänkte ända upp till toppen.

Äntligen avgår Sepp Blatter – och ännu en lögn ekade i fallet.

När Fifa ska gå vidare krävs en oberoende utredning som blåser rent i fotbollsvärldens topp.

Fifa-presidenten Sepp Blatter kunde överleva alla val och attacker från fotbollsvärldens hycklande ledare, men han kunde inte besegra USA. Landet som fotbollen haft svårt att erövra, därifrån kom grävarna som sänkte världens högsta ledare.

Först sög FBI in några av Blatters underhuggare och marken började gunga under honom.

Sedan avslöjadeNew York Times att mutspåren gick till Blatters närmaste man och Fifas effektiva dementimaskin med mångårig rutin försökte rulla igång.

Men då kom understöd från andra sidan Atlanten. Brittiska nyhetsbyrån PA kom meddokumentet som bevisade motsatsen.

Domaren räknade, men innan han nådde ten-and-out kastade Blatter själv in handduken. Och kom med den här lögnen:

Fifa behöver omstruktureras. Han har inte världens stöd. Därför avgår han.

Av all mundiarré den mannen kommit med genom åren så var nog det där det värsta.

Om Blatter hade menat det hade han avgått redan före valet.

Läs också: Karl-Erik Nilsson: Det är ett glädjande besked

I stället gick han till val och när han öppnade Fifa-kongressen höll han ett tal som öppnade för försoning och förnyelse. Efter valsegern visade det sig snabbt att allt varit tomma ord. Han gick till arrogant mottack. Han hade inte varit intresserad av någon nystart. Han ville bara behålla makten.

Och att han nu avgår kan bara bero på att han insett att han inte skulle kunna komma undan alla skandaler. Antingen kommer det att avslöjas att han själv haft fingrarna i mutburken eller så insåg han till sist och trots allt att han som högsta ledare är ansvarig för att den ruttna kulturen fått leva vidare år efter år.

Men varför insåg han inte det i fredags?

När världsfotbollen vaknar upp till en ny dag är det också till en ny tid. Som gjord för demokrati, genomlysning, öppenhet. Orden Lennart Johansson kånkade på i valet 1998, det som Blatter vann.

Johansson har ständigt kämpat mot Blatter. På många andra toppar i fotbollsvärlden har det den senaste tiden synts ynkliga typer som bara kan se hycklare när de tittar i spegeln.

Som Uefa-basen Michel Platini som i många år var bundis med Blatter, Som engelska förbundet FA som inte hade något att säga om Fifa-styret så länge landet kämpade om att få VM.

Och som alla ledare som i många år myst vid Blatters maktbuffé och alla som bytte sida och började kritisera Blatter nu när de märkte hur det blåste kring honom.

För Fifa är det bäst om all skit vädras ut med en riktig stormvind. Det korsdraget skapas bäst av oberoende granskare.

För Fifa är det bäst om all skit vädras ut med en riktig stormvind. Det korsdraget skapas bäst av oberoende granskare.

Sedan kommer det att krävas ett gigantiskt grovjobb för att rensa upp i det kaos Blatter lämnar efter sig. Korruptionskultur här, ett vinter-VM i Qatar där och en rädsla för att Europas makt ska bli för stor lite här och var.

Det bästa Blatter gjorde var att han brydde sig om de små länderna ingen lyssnat på eller pratat med tidigare. Det måste fotbollens mäktiga stater fortsätta med.

OS-rörelsen dog inte av all skandaler. Internationella olympiska kommittén hann inse att det behövdes en ny kultur högst upp.

Nu ska Internationella fotbollsförbundets blivande ledning ta världens största sport på en liknande resa. Jag fruktar att vägen till ett nytt presidentval inte blir vacker.

Läs mer.  Nya uppgifter: Blatter utreds av FBI

Bara timmar efter det att Fifas president Sepp Blatter meddelat att han avgår framkom uppgifter om att FBI också utreder Blatters eventuella inblandning i muthärvorna.

Blatter omvaldes till ordförande så sent som i fredags och det är oklart vad det var som fick Blatter att avgå. Själv har han hänvisat till ett bristande stöd bland fotbollssupportrar runt om i världen.

FBI utreder sedan tidigare 14 Fifaledamöter för misstänkt korruption och svindleri. Sepp Blatters namn har dock inte nämnts i samband med utredningarna.

På tisdagskvällen avslöjade ABC News att Blatter är en av dem som är föremål för FBI:s utredning. Nyhetskanalen citerar icke namngivna källor med insyn i utredningen.

Clas Svahn

Fler artiklar. Fifas Sepp Blatter avgår

• På tisdagskvällen kom Sepp Blatter med den sensationella nyheten att han avgår som ordförande i Fifa. Förre Uefachefen Lars-Christer Olsson säger att den enda förklaringen är att Blatter blivit konfronterad med uppgifter som gjorde hans position ohållbar. 

• Det svenska damlandslaget, på plats i Kanada, välkomnar tisdagens besked om Sepp Blatter. ”Äntligen. Det han har gjort är allt det som idrotten inte ska förknippas med”, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

• Gunnar Jonsson: Äntligen ett korrekt domslut. ”Blatter är inte ensam skyldig, men att han försvinner är nödvändigt för att Fifa ska forma något slags trovärdighet och anseende”, skriver DN:s ledarskribent Gunnar Jonsson i en ledartikel.

• ”Jag ställde upp till omval för att jag var övertygad om att det var det bästa för Fifa. Men mitt mandat verkar inte ha fått stöd från fotbollsfans runtom i världen”, sade Sepp Blatter i samband med att han tillkännagav sin avgång vid en presskonferensen på tisdagskvällen.

• Från razzian i Zürich till Sepp Blatters omval – och avgång. Här är Fifas skandalvecka – timme för timme.

• DN:s samlade rapportering om det skandalomsusade Fifa.