Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Johan Esk: De fredliga fansen har svikits av staten

I Sverige är det supportergrupperna som bestämmer om det ska vara lugnt på läktarna. Det blir så i ett land där klubbarna och fredliga fans svikits av de styrande i staten.

Med anledning av Uppdrag gransknings program säger Björn Wesström, AIK:s tf sportchef, i Expressen:
”Just nu har vi kanske den bästa läktarsituationen någonsin i AIK. Mycket långt ifrån hot och trakasserier av spelare och ledare.”

Det har han helt rätt i. Men frågan är varför:

Är det för att AIK lyckats så bra med säkerhetsarbetet som kostar fem miljoner kronor om året? För att polis och fans fått till ett fungerande samarbete? För att lagar och regler nu äntligen synkar med den här delen av samhället?

Inte mycket.

Orsaken är att de olika supportergrupperna bestämt att det ska vara så.

Det är å ena sidan alldeles lysande. Det är självklart bra om supportergrupper hjälper till att hålla ordning. Som att Djurgårdens fans nu infört nolltolerans mot inkastade föremål.

Det är å andra sidan ett klart belysande av problemet.

Det är alldeles för avgörande för om lugn råder. För vad händer när någon grupp tycker att det är att dags att tända bengaler eller få bråk att braka loss?

Det otäcka svaret är att det beror helt på vilken eller vilka grupper som tycker till.

Supportrar skriker ofta efter mer makt. De glömmer då att supportergrupper redan har massor av makt på läktarna.

Det har blivit så här för att det saknats rätt lagar, regler och utrustning. Det har varit minimal risk för dårarna att åka fast. Det har skapats ett läktarnas parlament.

Björn Eriksson är nationell samordnare för att stoppa idrottsvåld. Han pratar ofta om onda och goda supportrar som de svarta och de vita lagen. I Uppdrag gransknings minst sagt gedigna reportage säger den tidigare styrelsemedlemmen i AIK om hur det ”svarta laget” kan utnyttja medlemsdemokrati när för många är passiva.

– Vi har låtit dem erövra agendan.

Han kunde lika gärna ha pratat om läget på läktarna.

För ett år sedan lade han fram förslag på skärpt tillträdesförbud mot folk som kastar in saker, möjlighet att registrera individerna och maskeringsförbud.

Vad som hänt? Beredning pågår. Enligt Eriksson i snigelfart.

Ett bevis för hur den usla utrustningen och bristande rättsäkerheten varit, och hur mycket den förstört för den goda supporterkulturen, är händelserna på Stadion när Djurgården kvalade mot Assyriska häromåret.

Jag upplevde en dramatisk match som jag skrev om och jag upplevde ett sanslöst tryck som jag skrev ännu mer om.

Sen kom bilderna på hur en dåre sopat till en spelare från Assyriska i folkkaoset på planen och då handlade allt snack om det och där satt jag med min redan tryckta text och kände mig som den pajas många mejlare i veckan kallat mig efter fruktskandalen.

Dåren åkte fast och pekades ut av två rutinerade supporterpoliser. Ändå lades åtalet ner. Bevisen höll inte.

I år invigs de nya, stora fotbollsarenorna i Solna och Stockholm, där är kameraövervakningen bättre. Om några år kanske vi också har lagar som fungerar i nutiden. Det vore inte en dag för tidigt.