Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Den här våren sätts PSG:s tålamod på prov

Zlatan Ibrahimovic visade vägen med 1–0 på frispark.
Zlatan Ibrahimovic visade vägen med 1–0 på frispark. Foto: Franck Fife AFP

Krönika. Paris SG hade spelet och chanserna men det krävdes mer för att vinna den heta matchen mot Chelsea.

Cavani kom in från kylan med kylan som behövdes.

Det krävs mycket mer än pengar för att bygga ett storlag.

Som fingertoppskänsla i spelarköpen och personkemi i truppen. Men allra mest tålamod.

Läs mer: Zlatan och Cavani fixade PSG:s seger

Tålamodet är ofta den största bristen i fotbollens miljardindustri där framgångarna helst ska komma dagen efter att transferfönstret dragits igen.

För bygget Paris SG är det här våren när tålamodet sätts på stora prov. Ännu en ligaseger blir bara en axelryckning om inte Champions League-säsongen blir riktigt lång.

Insikten att det här kan vara mer än bästa chansen på länge skapade stundtals en synbar stress i PSG:s spel hemma mot Chelsea.

Sticker Zlatan? Vem ska i så fall dra på sig ledartröjan? Hur länge tycker ägarna att det här projektet är kul?

Alla i Paris lag vet att den här våren kan vara Chansen med stort c. Det skapade en otålighet som gjorde att PSG bara fick med 2–1 från första mötet.

Och det krävdes att petade Edinson Cavani fick hoppa in, fick en perfekt pass från Di Maria och fick spela vidare i misstänkt offside-läge.

För att få ett miljardbygge att fungera krävs även i den här tidsåldern något så gammaldags som lagkänsla. PSG visade upp det hela matchen genom att slita för varandra och Cavani visade det mest av alla när han inte lät besvikelse bli bitterhet för att inte ha fått chansen från start.

Han gjorde målet som ger PSG 2–1 med till returen i London men resultat gör att mötet fortfarande känns vidöppet.

Paris SG:s matchinledning var lika bra som fokuserad och bäst var Zlatan Ibrahimovic.

En klack, en skarv, en nickpass och en öppnande bredsida ut på kanten och allt inom de tio första minuterna men inget var överraskande. Vare sig Zlatans lysande start eller PSG:s offensiva attityd.

Chelsea visste att allt det där skulle komma. Höll ihop försvaret, stängde ytor och mest tillknäppt blev det för Di Maria. Utan hans fart planade PSG:s offensiv ut och Chelsea kunde kliva fram mer och mer.

Diego Costa satte en nick via målvakten Trapp i ribban och även om Costa borde blivit avvinkad för offside var det en ribbträff som skakade PSG och lyfte Chelsea.

Under de närmaste 20 minuterna kunde Chelsea slappna av och få koll på läget.

Och sedan visade Chelseas John Obi Mikel att hur mycket fotboll än handlar om stora strategier, miljardbyggen och långsiktiga planer så kan allt stå och falla med en enda individs skadande hetta och läkande kyla.

Mikel drog ner Lucas och drog på sig en helt onödig frispark i ett ödesdigert läge. Zlatan lade upp bollen och sköt. Om Mikel bara stått still i muren hade inget hänt. Men Mikel vände sig om och styrde in 1–0 till Paris.

Men Chelsea hade fått upp farten, ville inte låta målet bromsa upp och det sista som hände i första halvlek var att Mikel skickade in 1–1.

Zlatan hängde inte med i markeringen när Costa nickskarvade. Mikel tog emot och visade att idrott mycket går ut på att resa sig och gå vidare efter misstag.

Zlatan hade i andra halvlek två bra lägen att göra mål. Båda gångerna räddade Courtois med skrevet. Det fanns något symptomatiskt stressat över hans avslut.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.