Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-den-som-aldrig-upplevt-kanslorna-runt-ett-derby-har-missat-nagot/

Fotboll

Johan Esk: Den som aldrig upplevt känslorna runt ett derby har missat något

Bild 1 av 2 Hammarbys Imad Khalili och Djurgårdens Jonathan Augustinsson under vårderbyt mellan Hammarby och Djurgården.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Hammarbys Simon Sandberg och Djurgårdens Astrit Ajdarevic under vårderbyt mellan Hammarby och Djurgården.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Efter en vecka i idrottens öken.

Tele2 Arena, söndag klockan 15. Det finns ingenstans i idrottsvärlden där jag hellre vill vara.

Det spelas bättre boll på planer på andra håll.

Det kommer att brinna bengaler. Det kommer att bli uppskjuten avspark, kanske flera gånger. Det kommer inte ens att spelas fotboll på riktigt gräs och kallt kommer det att vara.

Ändå skulle jag inte vilja vara på någon annan plats där det finns idrott när Djurgården–Hammarby börjar.

Efter en vecka på friidrotts-VM i Doha är jag tillbaka till en stad där det inte behöver vräkas ut gratisbiljetter för att fylla läktare.

Tillbaka till en arena som inte behöver fejkat ljud för att nå tinitusnivåer och där tygstycken inte täcker läktare utan skapar tifo-konst.

Tillbaka till en idrottskultur där man inte behöver köra runt i bussar för att hämta upp folk.

Jag är hemma till en fotbollsserie dit folk bland annat går för att folk går.

Att vara i Doha var som att vara i en blandning av nedre Manhattan och en byggarbetsplats men mest var det som att titta på en kuliss. 

Det här derbyt mellan Djurgården-Hammarby är för tiotusentals känslor på riktigt. Det är oro som pågått i dagar, ångest fram till avspark och under matchresans gång är det idrott som känns i varje ven.

Den som aldrig upplevt sånt har missat något.

Tyvärr är jag rädd för att det kommer att bli ett stökigt derbydygn. Dels för att stämningen mellan lagets supportrar trissats upp av den delade arenan men också av två ”incidenter” långt från matcher. En vid Hammarbys julmarknad och en vid Djurgårdens cup på Kaknäs.

Och inte minst för det infekterade läget mellan supportrar i allmänhet och polisen.

Det har under friidrotts-VM pratats mycket om det galna i att Qatar fått det här och en massa andra mästerskap. Det helt väntade publikfiaskot har också varit uppe till debatt.

Samtidigt har det varit tittarsuccé i tv.

Det där är som med bengaler på allsvenska fotbollsmatcher.

Enda sättet att få bort det är att folk slutar att komma på matcherna och slutar att titta på tv-sändningarna. Det är inte direkt dit utvecklingen är på väg.

DN:s Johan Croneman väckte förra veckan tanken att journalister inte borde ha åkt till Qatar. 

Om inte journalister var där, vem skulle då berätta om det fejkade publikljudet som hörs i tv-sändningarna? Även på läktarplats fixades ljudanläggningarna så att det lät som fulla läktare. 

Idrottsvärlden styrs – som allt annat – av pengar och pengarna kommer ofta från tv-rättigheter. Det ska bli spännande att se när/om tv-bolag vägrar sända mästerskap från diktaturer.

Vi tv-tittare i demokratier är smörjmedlet för diktaturer som vill putsa upp sitt rykte med idrottens hjälp.

Tyska tv-bolag tog upp kampen mot dopning genom att vägra visa den dopningsskadade cykelsporten. Cykelhjulen rullar vidare ändå.

Jag tror knappast Discovery har någon pyro-klausul i sitt allsvenska avtal från och med 2020.

I stället är bolagets ekonomer lyckliga för att det är stora publiklag från stora städer som är med i toppen av allsvenskan.

När jag tittat på Djurgårdens spelarnamn är det ingen mästartrupp jag sett men vinner laget mot Hammarby är det troligen ett mästarlag vi ser.

Tar Djurgården guldet kommer det att symboliseras av Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad, fortfarande allsvenskan mest underskattade mittfältsduo.

Djurgården har de senaste matcherna inte spelat som ett mästarlag men vunnit som ett. 

Kärvande spel mot Falkenberg men ändå en 1–0-seger. Underläge mot Östersund men kvittering inne på lång tilläggstid efter en misstänkt hands på vägen och seger till slut.

Man behöver inte vinna stilpoäng för att ta SM-guld.

Av alla spännande frågor inför derbyt är den mest spännande hur matchbilden kommer att se ut från start. Hammarby brukar med hemmapublikens ljud i ryggen skölja över motståndarna i anfallsvåg efter anfallsvåg direkt från start.

Hur kommer matchbilden att påverkas av att Djurgården är hemmalag? Kommer tränarduon Bergstrand-Lagerlöf tillåta att Djurgården sjunker ner och satsar på kontringar? När AIK slog Hammarby i våras var nyckeln att Gnaget klev fram högt direkt.

Kommer Djurgården inleda med kontringsstarke Mohamed Buya Turay och låta Emir Kujovic börja på bänken? Kommer Djurgården starta med Haris Radetinac för att vinna närkamper och ha Astrit Ajdarevic utanför startelvan?

Även Hammarbys tränare Stefan Billborn måste peta en stjärna.

Jeppe Andersen är tillbaka och lär bilda defensivt mittfältspar med seriens bästa framspelare, Darijan Bojanic. Längst fram finns Nikola Djurdjic men vilka tre som spelar närmast bakom är mer oklart.

Muamer Tankovic startar till vänster och Billborn kan knappast peta hyperhete Vladimir Rodic till höger. Då är frågan om det blir stjärnvärvningen Alexander Kacaniklic eller Billborn-favoriten Junior bakom Djurdjic.

Örebro gjorde allt rätt i en halvlek mot Hammarby i onsdags. Det blev ändå 5-1 till Hammarby.

Felet Hammarby gjorde i första halvlek var att Tankovic och Kacaniklic fuskade i försvarsspelet högt upp. Efter paus var presspelet helt annorlunda och då kom Örebro knappt över mittlinjen.

Det känns som att det är läge för kryss.