Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-derbyspoket-kan-kosta-djurgarden-guldet/

Fotboll

Johan Esk: Derbyspöket kan kosta Djurgården guldet

Matchjälten – Hammarbys målvakt Davor Blacevic – och Djurgårdens Emir Kujovic. Foto: Jonas Lindkvist

Hammarby-slussen hade bara sina offensiva luckor öppna i tre minuter.

Det räckte för två mål, tre poäng och en ännu mer öppen och glödhet guldstrid.

Man kan beskriva derbyt Djurgården-Hammarby (1-2) så här.

I första halvleken hände inget. I andra allt.

Hammarby gjorde inte mycket men fick med sig allt. Djurgården skapade massor men fick inte med sig något. 

Hammarby tar troligen inte något guld men har tagit 9 av 12 poäng i derbyna. Djurgården ligger fortfarande bra till i guldracet men tar inte en enda derbypoäng 2019. 

Missar Djurgården guldet är det derbyspöket som sänkt laget.

Allsvenskans skarpaste offensiv hade länge varit sensationellt slö men i början av andra halvlek öppnades luckorna och Hammarby sköljde över Djurgården i två anfallsvågor som gav två mål. Båda med Simon Sandberg som regissör.

Vid 1-0 kom en andravågsboll bak till Sandberg. Djurgården hade inte tappat bort Hammarbys anfallare en enda gång, men nu smög Nikola Djurdjic in en tom yta. Djurdjic hade lovat att Hammarby skulle vinna. Det skulle visa sig bli ett av hans karriärs svåraste löften att hålla.

Tre minuter senare var Sandberg på väg att rinna igenom själv. Men han hittade Alexander Kacaniklic. Mot AIK kunde Alex avgjort vid ett friläge. Nu gjorde han det.

Men den störste derbyräddaren var Davor Blacevic. Målvakten har varit ifrågasatt som Johan Wilands ersättare men den här dagen visade han varför Billborn varit lugn med sin reserv.      

Det var typiskt att det var en reserv som fick nyckelroll. 

Att de här två derbylagen tagit stora steg syntes inte minst när man tittade på vilka som inte platsade. Lagens starka bredd gjorde att en rad stjärnor fick starta som avbytare.

I Hammarby: Imad Khalili, Junior, Aron Johansson, David Fällman. Dessutom var målvakten Johan Wiland skadad igen. 

I Djurgården: Emir Kujovic, Nicklas Bärkroth, Haris Radetinac. Dessutom var långtidsskadade Erik Berg borta.

Astrit Ajdarevic startade och hans roll var att hålla i bollen och lugna ner och slå de öppnande passningarna, men också att följa Hammarbys spelupplägare Darijan Bojanic som en skugga.

I våras förlorade laget mot Hammarby för att man lämnade walkover i den fysiska matchen. Så var det inte nu. Här var det Djurgården som satte sakerna rätt från start.

Den höga pressen och den intensiva stressen satt bra. Det kompakta försvarsspelet i och kring eget straffområde tog helt udden av Hammarbys offensiv.

Lägg till en del farliga omställningar så var det Djurgården som hade första halvlekens bästa ”nästan-lägen”.

Djurgården spelade så långt på det sätt som tagit laget till topp. Lät sig inte stressas av Hammarbys höga press utan höll i bollen och slog sedan snabbt till framåt.

Hammarbys första halvlek visade inte mycket av att laget är seriens målmaskin men det berodde som skrivet mest på att Djurgården hade taktiken och spelarna för att stoppa Hammarby. Många lag försöker stoppa Hammarby så här men klarar det inte. Djurgården tvingade Hammarby till massor av bollförluster och passningar som såg enkla ut men inte hittade fram. 

I början av andra halvlek gjorde Hammarby sina två snabba, snygga mål och såg ut att ha fått matchen precis dit man ville. 

Då bjöd Hammarbys lagkapten Jeppe Andersen in Djurgården i matchen i 59:e minuten. Dansken spelar alltid på gränsen och kan vara utvisad i var och varannan match.

Att han nu gör en eftersläng som ger honom andra varningen i det läget är ett grovt tjänstefel.

Resten av matchen var som att se en långt utdraget anfall i handboll. Som att se ett 5-mot-3-spel i ishockey. 

Djurgården fick in en reducering och skapade till skillnad mot AIK för två veckor sedan massor av chanser till kvittering.

Det var Hammarbys kamp mot klockan.

Det var Djurgårdens match mot Davor Blazevic.

När slutsignalen gick sprang de grönvita spelarna över hela planen till den grönvita klacken. Det var första gången på länge spelarna var på den delen av arenan. 

Hammarby vann och även Malmö och AIK var stora vinnare i detta heta guldrace.     

Läs mer:

Hammarby vann derbyt – nu är guldstriden vidöppen