Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/johan-esk-derbyt-visar-hur-langt-billborns-bajen-har-kommit/

Fotboll

Johan Esk: Derbyt visar hur långt Billborns Bajen har kommit

Stefan Billborn har utvecklat Hammarbys spel och resultat men har ännu inte tagit poäng mot AIK. Foto: Anders Wiklund/TT

Derbyfavoriten AIK är där laget brukar vara.

Vad och var är Hammarby? Söndagens match definierar hur långt klubben kommit i sin utveckling.

Att försöka spela ”roligt och bra” landar inte alltid i en effektiv fotboll. Det visar Hammarbys senaste matcher mot AIK.

Tränaren Stefan Billborn har klarat att ta Hammarby till allsvenskans toppstrid med en spelförande stil. Han har ännu inte visat att laget med den stilen kan slå AIK. Eller ens göra mål på Rikard Norlings lag.

Nanne Bergstrand pratade om att Hammarby skulle spela framtidens fotboll men laget hann aldrig dit under Bergstrand. Däremot visste han hur Hammarby skulle klara AIK. 

Bergstrands brunkar-Bajen mötte AIK sex gånger, inklusive två cupmatcher. Facit: Tre segrar, en oavgjord, två förluster.

Under 2017 tränade Jakob Michelsen Hammarby. AIK förde derbyna men Hammarby tog en seger och ett kryss.

Med Billborn har Bajen spelat 0–1, 0–1 och 0–2 mot Gnaget.

När Stefan Billborns Hammarby förra hösten slutade fyra var det en besvikelse och succé. Besvikelse för att laget halkade ur topp-tre under säsongens sista halvlek och succé för att det var klubbens bästa placering sedan 2006.

Med Billborn spelar Hammarby en fotboll som passar klubbens kultur och gillas av supportrarna. Laget har gjort tolv mål fler än något annat lag i allsvenskan 2019. Men inget annat lag kan få en 3–0-ledning att kännas svajig. Billborns Hammarby kan vara blottornas Bajen.

Enda gången Hammarby vunnit SM-guld var det med ett rakt och kontringsinriktat spel. Förutom Kennedy Bakircioglus briljans bestod spelet 2001 mycket av en lång boll upp mot Peter Markstedt som skarvade ner till Andreas Hermansson som slet sig loss i djupled.

Klubbledningen ville ha en annan tränare än Sören Cratz och ett annat spel men Hammarby har ännu inte fått ett andra guld.

Däremot har klubben med publikens ekonomiska stöd som grundplåt kunnat ta stora steg i utvecklingen de senaste åren.

Ett exempel är upprustningen av högkvarteret på Årsta IP. Att det finns en del kvar att göra för klubben syns i att diskussionerna om vem som ska betala Årstas nya konstgräs har försenat planen och tvingar spelarna att åka till och från Kanalplan för att träna. Bilresorna direkt efter hårda pass kan mycket väl ha del i Hammarbys skadeproblem.

Billborn säger det alla ser, Hammarby har sitt sätt att spela. Om Hammarby med Billborns spelförande idé kan komma topp-tre är lika stor fråga som den om laget med det spelet kan slå AIK. Matchen kommer att visa hur långt Hammarby kommit i utvecklingen.

Billborn säger att Hammarby var ”klappusla” i vårderbyt. Han glömmer att AIK sedan många år är mästare i att ta udden av motståndarnas vassaste detaljer. Överraskningseffekten då var att AIK klev fram och tog tag i händelserna direkt. Hammarby fick aldrig dra igång sin offensiv.

Att Hammarby är med i den segregerade seriens övre del är anmärkningsvärt med tanke på förutsättningarna.

Johan Wiland, Björn Paulsen, Junior, Jiloan Hamad och Pa Dibba var de viktigaste spelarna under Hammarbys segerrika del av 2018. När 2019 började var alla fem borta eller skadade.

2018 var Hammarby bäst när Jiloan Hamad var bra. I år är det betydligt fler spelare som bidrar till lagets spel.

Mycket fokus har handlat om målen Muamer Tankovic gör men för mig har två andra spelare stuckit ut.

Darijan Bojanic med sina maskerade och öppnande passningar och Nikola Djurdjic med sitt vägvisande slit.

De två är också mest intressanta mot AIK.

Få kan se så deppiga ut i segerintervjuer som Bojanic och det är konstigt att få lag kliver upp närmare i pressen för att minska hans tid och utrymme.

Ingen har såna tics som Djurdjic när det gäller att säga eller göra saker som tänder AIK-are. 

Det är helt galet att spelbolagen har högst odds på AIK som derbyvinnare. Nu borde det vara låga odds på att det blir heta dueller mellan Nikola Djurdjic och Sebastian Larsson. Att ”Seb” sätter en straff eller frispark kan knappt ge insatsen tillbaka.

Sebastian Larsson har inte varit i laget länge men symboliserar AIK-stilen anno 2019. Det är en genomgående hög nivå som höjs ytterligare mot de bästa.

Styrkan med årets AIK är bredden på truppen. Tarik Elyounoussi är avstängd i derbyt men det borde bara öppna för Nabil Bahoui.

Skillnaden på klubbarna märks tydligast i de tio senaste säsongernas resultatrad.

För AIK: 1-11-2-4-2-3-3-2-2-1. 

För Hammarby: 16-X-X-X-X-X-11-11-9-4.

AIK är på alla sätt en svensk storklubb. När hälften av utespelarna i Sveriges senaste herrlandskamp hade AIK-koppling var det bevis för att klubben är bra på att förädla talanger, få karriärer att vända upp igen och locka hemvändare.

Nästa steg måste bli att också dominera matcherna som ett storlag och att lyckas bättre i Europa.

Hammarby var länge bara en storklubb på supportersidan. De senaste åren har föreningen tagit kliv på flera områden men på planen kan laget fortfarande falla ihop som ett bottenlag.

Jag tippade Hammarby sexa före säsongen, det är fortfarande ett rimligt tips i den täta toppstriden. Med tanke på Hammarbys historik skulle det vara ett helt okej facit.

För mästarna i AIK är det bara guldet som gäller.

Läs mer:

Dubbeljobbet: Lyfta Bajen och rädda kvar Frej

AIK-tränaren: ”Hade projektet blivit av hade jag nog bott i Afrika nu”